De admirat/ vizitat și protejat: Parcul Național Retezat


*Nu doar frumusețea peisajului, ci și bogăția viețuitoarelor – unele din categoria speciiilor amențate în Uniunea Europeană – fac din Munții Retezat o atracție reală pentru iubitorii naturii

Ministerul Mediului atrage atenția, astăzi (pe pagina sa din rețeaua Facebook) 16 august 2021, asupra Parcului Național Retezat publicând câteva fotografii realizate în zonă de Lucia Ursu – angajată APNR (care cuprinde mai multe arii protejate: peștera Zeicului, Gemenele, Retezat; site la https://www.retezat.ro/). Este adevărat că peisajul este minunat, iar turiștii pasionați de munte au de ce se bucura, dar în același timp e bine de (re)amintit că aria protejată Munții Retezat cuprinde și câteva specii de plante deosebite și de păsări, animale din categoria celor amenințate cu dispariția (din cauza vânătorii excesive în trecutul apropiat, a dispariției sau schimbării habitatului natural) în Uniunea Europeană – ex. ierunca, acvila de munte, şoimul călător, minunița, ciuvica, buha mare, ciocănitoarea de munte, muscarul mic.

Cu alte cuvinte, vizităm, admirăm și protejăm – deci, ne comportăm civilizat. Nicidecum așa cum au făcut recent unii care au amplasat o bancă (da! o bancă, din cele care se montează în parcuri!) la peste 2.500 metri altitudine, pe vârful Călțun din Munții Făgăreș (ceea ce dă de treabă salvamontiștilor care vor trebui să ia mobilierul urban de acolo, de unde nu îi este locul).

Este la fel de adevărat și că administrația trebuie să facă mai mult pentru speciile pe care le-a numit protejate, pentru că – spre exemplu – dacă lasă lucrurile să devină aidoma falsei probleme a urșilor (și el, ursul, specie protejată… dar acum a fost emisă o lege prin care animalul poate fi ucis dacă atacă oamenii…. de parcă ursul atacă degeaba omul…. de fapt, ursul a ieșit din pădure pentru că omul i-a distrus pădurile… și ne prefacem că nu vedem asta! și nu luăm măsuri… )

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.