Inițiativa cetățenească europeană „ReturnthePlastics” are nevoie de 1 milion de semnături


* Dacă se strâng semnăturile, Comisia Europeană ar putea reacționa dând curs solicitării inițiatorilor

Comisia Europeană a decis să înregistreze, zilele acestea, inițiativa cetățenească europeană intitulată „ReturnthePlastics” (https://europa.eu/citizens-initiative/initiatives/details/2021/000007_en) prin care se solicită organismelor UE să adopte un sistem de garanție-returnare la nivelul Uniunii pentru reciclarea sticlelor din plastic. Astfel, organizatorii inițiativei invită Comisia să prezinte o propunere care să aibă în vedere: a) punerea în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic; b) încurajarea tuturor statelor UE să facă în așa fel ca lanțurile de mari magazine care comercializează sticle din plastic să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic după ce au fost cumpărate și utilizate de consumator; c) plata din partea întreprinderilor producătoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare și pentru sistemul de garanție-returnare a sticlelor din plastic (în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”).

Organizatorii pot începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an, inițiativa cetățenească europeană primește 1 milion de declarații de susținere din cel puțin 7 state membre, Comisia va trebui să reacționeze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, și va trebui să își argumenteze decizia.

Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă concomitent cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru, în aprilie 2012. Comisia a primit 107 de cereri de lansare a unei inițiative cetățenești europene, dintre care 82 au fost admisibile și s-au calificat pentru înregistrare.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un comentariu

Niciun comentariu până acum.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.