Organizația Mondială a Sănătății, îngrijorări asupra situației pandemice în România


*Într-o reuniune online cu reprezentanți ai OMS Europa, oficialii români de la departamentele care coordonează problemele pandemice au încercat să explice de ce s-a greșit la noi în materie de vaccinare de s-a ajuns la numărul uriaș de infectări și de decese, apoi împreună au stabilit câteva direcții care să conducă la schimbarea în bine a situației – schimbare care înseamnă rata de vaccinare crescută

Reprezentanți ai Biroul regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS – în engleză WHO https://www.who.int) pentru Europa și OMS România (https://www.facebook.com/OMSRomania) au avut o reuniune online astăzi, 18 octombrie 2021, împreună cu oficiali din Comitetul Național de Coordonare pentru Activitățile de Vaccinare împotriva COVID-19, Ministerul Sănătății și Centrul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile. Baza dialogului a fost îngrijorarea față de numărul mare de decese din acest val pandemic în România, cele mai multe din toate țările europene, numărul mic de persoane vaccinate care conduce la valul uriaș de infectări și situația dramatică din spitale. Au fost analizate motivele din spatele tendinței actuale în procesul de vaccinare împotriva bolii COVID-19 ”pentru a elabora acțiuni pragmatice, bazate pe dovezi, în sensul creșterii rapide a eforturilor”, este precizat în comunicarea echipei OMS România.

Reprezentanții români au informat că țara se confruntă cu o creștere foarte mare a cazurilor severe și a deceselor, 92% dintre decesele legate de COVID-19 fiind înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut și alte boli, dar au fost înregistrate decese și în rândul tinerilor, copiilor și tineri și populației active.În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există în continuare provocări programatice și operaționale în extinderea vaccinării. Se remarcă diferențe mari în acoperirea vaccinală de la un județ la altul, județele din nord-est și sud având o acoperire vaccinală mai mică. Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani.Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puțin vaccinate decât bărbații, cu o diferență de aproape 20%.Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane împotriva COVID-19 (prima doză) până la sfârșitul acestui an (45% din populație) și 70% din populație până în primul trimestru al anului 2022.Vaccinarea în populația generală în România este scăzută și stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Vaccinarea este mai mică decât se aștepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani)”, se mai aartă în informarea OMS România.

Concluzia: OMS va colabora cu organismele române pe teme legate de oportunități de instruire și schimburi de informații ale profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la siguranța vaccinurilor și dezvoltarea unor strategii de comunicare, printr-o mai bună înțelegere a motivelor nivelului scăzut de vaccinare în grupurile de populație.

Armanda Filipine Armanda Filipine, revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.