Numele propunerilor pentru guvern, depuse la parlament de premierul desemnat Nicolae Ciucă


*Tot ieri a fost depusă și propunerea pentru program de guvernare *Chiar dacă nu are voturi de la PNL, împreună cu UDMR – de unde sunt propunerile de guvern, alături de cele ale liberalilor – și minorități, generalul face apel la responsabilitate în această perioadă grea prin care trece România și speră să obțină acceptul parlamentar pentru învestire

Nicolae Ciucă (foto), general în rezervă, premierul desemnat, a depus la parlament sâmbătă, 30 octombrie 2021, lista propunerilor pentru guvern şi programul de guvernare. Membrii listei de miniștri vor fi audiați în comisiile parlamentare marţi, votul de învestitură urmând să fie cerut miercuri.

Generalul a declarat că nu rămâne în expectativă, ci duce tratative cu reprezentanți ai partidelor in acest sens; de fapt, face apel și la responsabilitatea parlamentului. La rândul lor, cei din USR și PSD au anunțat ca nu sustin guvern minoritar (nota red. dar nu e!). Pentru ca propunerile să treacă, ar fi nevoie de 234 voturi. Dar PNL nu mai are toți oamenii în parlament (erau inițial 125 senatori și deputați) după retragerea lui Ludovic Orban și a unor susținători ai săi din partid (în total ar fi 15 care nu mai vor să fie afiliați grupului liberal), UDMR are doar 29 voturi, la minorități sunt 18 voturi.

Din programul de guvernare propus de Nicolae Ciucă fac parte două propuneri utile accelerării procesului de vaccinare în România (nota red. Alte țări le-au pus în practică de multă vreme și acum nu au atâtea cazuri de decese în pandemie ca noi și nici atâția pacienți în stare foarte gravă în spitale!): generalizarea folosirii certificatului verde și retragerea dreptului de practică – pentru 6 luni – medicilor care se exprimă împotriva vaccinării (propunerea a fost susținută de președintele Colegiului medicilor – am prezentat la https://brailachirei.wordpress.com/2021/10/17/presedintele-colegiului-medicilor-vrea-suspendarea-medicilor-care-prezinta-publicului-teorii-nestiintifice/).
Lista propunerilor de miniștri depuse de Ciucă are nume de la PNL si de la UDMR: Kelemen Hunor (vicepremier), Dan Vîlceanu (pentru Finanțe), Alina Gorghiu (Justiție), Lucian Bode (Interne), Nelu Tătaru (Sănătate), Bogdan Aurescu (Externe), Marcel Boloș (Transporturi), Raluca Turcan (Muncă), Cătălin Predoiu (Apărare), Virgil Popescu (Energie), Sorin Cîmpeanu (Educație), Bogdan Gheorghiu (Cultură), Mircea Fechet (Agricultură), Robert Sighiartău (Digitalizare), Florin Roman (Economie), Hegedus Csilla (Fonduri Europene), Barna Tanczos (Mediu), Attila Cseke (Dezvoltare regională), Eduard Novak (Tineret & sport).

** Criza a început la 5 octombrie, la demiterea guvernului Florin Cîțu. Prima propunere de premier a președintelui a fost Dacian Cioloș, in 11 octombrie, dar liderul USR nu a reușit să obtină voturile pentru guvernul propus (erau numai oameni din propriul partid, pentru că USR își menține supărarea față de Florin Cîțu și PNL).
Conform prevederilor constituționale, preşedintele Klaus Iohannis poate face o a treia nominalizare de premier dacă propunerile de ieri nu primesc votul parlamentarilor.

Nota red. Dar e posibil ca acest vot să vină. Adevărul e că această criză (care pune pe toți, putere ori opoziție, în lumină proastă, după felul cum au jucat până acum…) e penibilă!

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.