Modernizări în cartierul brăilean Chercea


*Unul dintre obiective este căminul cultural – fost sediu al primăriei satului, ridicat de marele filantrop Nedelcu Chercea

Lucrările de modernizare a Caminului cultural (foto 1) din cartierul Chercea (construit de Nedelcu Chercea – omul de afaceri și sotia sa, Ana, au fost mari filantropi) se apropie de finalizare, anunță Marian Viorel Dragomir – primarul municipiului Brăila; proiectul este 90% gata: s-au realizat lucrări de consolidare fundație, tencuieli interioare (nota red. Proaste/ oribile lucrări la ferestre!!! S-a păstrat splendida formă – fereastra cu arc de boltă în plin cintru – sau arc semicircular… dar geamul nu mai e cel care trebuie… se vede că nu sunt meseriași care să facă treabă bună! se vede clar din imagine cum trebuiau să fie ferestrele…? ) și exterioare, modernizare sală spectacole, camere etaj/ parter etc. Și la parcul de joacă din apropiere, la parcarea de lângă Căminul cultural vor fi lucrari, proiectul tehnic fiind aprobat în Consiliul Local Municipal (CLM), banii în buget; urmează licitația pentru execuție. Un alt obiectiv din cartier (fost sat Vatra Veche apoi comuna Nedelcu Chercea… din respect pentru filantropul Nedelcu Chercea a fost redenumit astfel) la care s-a lucrat este parcul de joacă din str. Decebal – proiect finalizat; la finalul lunii noiembrie se plantează pomi. S-a finalizat și proiectul de modernizare a iluminatului public în cartier; acum sunt doar corpuri LED.. Au fost finalizate și lucrări pe 12 km străzi (nota red. Aceste cartiere, deci nu doar Chercea, arătau ca după bombardament. Nimeni nu a făcut nimic pe-acolo în ultimii 50 de ani! Era și cazul să se repare! Ața că… nimic de laudă când lucrările sunt necesare!), portiune între str. Focșani / str. Baldovinești și str. Magaziilor/ str. Decebal.

Șoseaua Focșani, și ea modernizată. În plus, urmează asfaltări pe străzi și capete de străzi între Râmnicu Sărat si Focșani, zona Catanga; proiectarea e finalizată, actualizarea prețurilor a fost votată în sedința CLM din 29.10.2021; va urma licitație. Vor incepe lucrări și pe Șoseaua Râmnicu Sărat – întârziate pentru că firma încă nu a terminat lucrările pe bretelele de la Șoseaua Viziru. În primăvara 2022 se va lucra la stradă, parcări, trotuare, spații verzi. Pentru str. Baldovinești există proiect cu fonduri europene (nota red. Detaliem zilele acestea!), contractul de execuție e semnat pentru că licitația în Sistemul Electronic de Achiziții Publice a avut loc; vor fi modernizare stradă, trotuare, spații verzi, înlocuire linie de tramvai cu bandă dedicată pentru autobuze electrice (condiție obligatorie în ghidul de finanțare europeană).

Modernizare Biserica „Sf. Mina” (foto 2) – cu fonduri de la bugetul Primăriei Brăila se fac lucrările pentru acoperiș și exteriorul bisericii. Iar Parohia Sf. Mina, Protoieria Brăila și Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au ocupat de pictura din subsol, acolo odihnesc soții Ana și Nedelcu Chercea.

*** În satul Vatra Veche (inițial Islaz, din 1923 comuna suburbană Nedelcu Chercea, din 1953 cartierul Nedelcu Chercea încorporat în orașul Brăila) școala, biserica „Sf. Mina” (1928) cu două clopote, sediului primăriei (care acum e Căminul cultural), dispensarul sunt ridicate la inițiativa și cu banii lui Nedelcu P. Chercea (1857 – 1946) și a soției Ana (1865 – 1931). În orasul Brăila sunt, de asemenea, mai multe semne ale filantropiei sale (nota red. Nu toți apreciază. Unii, în perioada comunistă mai ales – pentru că așa era politica vremii, au comentat negativ bogăția și generozitatea sa): clopotnița bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” (1922); donație către Comunitatea Israelită din Brăila – corp de clădiri pe fosta str. Regală, transformat în dispensar (1924). Și dacă intrăm în sediul central al Muzeului Brăilei ”Carol I”, in holul etajului avem câteva obiecte și fotografii din colecția Nedelcu Chercea (donație de la urmași).

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.