Primii bani din PNNR: 1,8 miliarde euro, prefinanțare


*Dacă se respectă planurile cuprinse în Planul de redresare și reziliență, România ar primi de la UE 29,2 miliarde euro

Comisia Europeană a transferat către țara noastră o parte din finanțarea pentru proiectele înscrise în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Practic, sunt 1,8 miliarde euro care vin sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13 % din totalul granturilor alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Conform bugetului estimat în PNRR, România ar primi, dacă se respectă parcursul planului de cinci ani, un total de 29,2 miliarde euro, dintre care 14,2 miliarde euro sunt granturi și 14,9 miliarde euro sunt împrumuturi cu dobândă avantajoasă.

Cu acești bani, sunt estimate investiții în (a) asigurarea tranziției către o economie verde (sunt incluși 3,9 miliarde euro în PNRR pentru modernizarea infrastructurii feroviare – și căi ferate, material rulant electrificat sau cu emisii zero); (b) sprijinirea tranziției digitale (1,5 miliarde euro sunt pentru digitalizarea administrației publice în justiție, ocuparea forței de muncă și protecția socială, mediu, gestionarea funcției publice și dezvoltarea competențelor, achiziții publice, securitatea cibernetică, fiscalitatea și vama, construirea unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud, eliberarea cărților identitate electronice pentru 8,5 milioane de români); (c) consolidarea rezilienței economice și sociale (reforme ale administrației fiscale și ale cadrului fiscal, reforme a sistemului de pensii).

Ursula von der Leyen  – președinta Comisiei: „Mă bucur că România primește prima tranșă de 1,8 miliarde EUR în cadrul NextGenerationEU. Acesta este un pas important pentru implementarea măsurilor cuprinse în planul de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Salut reformele și investițiile care facilitează dubla tranziție verde și digitală. Fondurile europene vor contribui la modernizarea sistemului de sănătate și la consolidarea administrației publice din România. Vom fi alături de România pentru a ne asigura că cetățenii săi beneficiază pe deplin de acest plan”.

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.