„Gusturi în cupru”, expoziție la Muzeul Țăranului


*Rămâne deschisă până în 22 ianuarie 2022 * Cuprinde obiecte din colecție privată extrem de valoroasă, unică în peisajul de profil din România

„GUSTURI ÎN CUPRU. Bucătărie și fascinația formei” este noua expoziție (16 decembrie 2021 – 16 ianuarie 2022) care se verniseaza in sala „Irina Nicolau” la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MTR). Publicul va avea in fata o colecție de forme pentru copturi, jeleuri și aspicuri aparținând familiei Magda și Vlad Manoliu.

„În secolul al XVIII-lea încep să se folosească masiv la curțile imperiale și regale prăjituri făcute în forme de astea stranii, ciudate. Nu-s deloc simple, unele au o formă arhitecturală extraordinară. Eu, când am început să adun formele, am și zis, o parte din astea pentru copturi le voi băga într-o categorie care se va chema forme arhitecturale de copt. Exact așa arată” – colecționarul Vlad Manoliu.

Formele de acest tip s-au răspândit, spun istoricii, în Europa apuseană începând cu secolul al XVIII-lea, perioada lor de maximă înflorire fiind însă secolul al XIX-lea. Piesele sunt caracteristice pentru inventarul bucătăriilor nobiliare occidentale, fiind utilizate și în Transilvania, cu precădere de către sași, dar şi de landleri sau maghiari. Mesele de banchet tipice acestei perioade permiteau, prin forma și dimensiunea lor, punerea în valoare a bogăţiei și diversităţii de forme, culori şi texturi ale produselor culinare preparate, decorativ modelate şi asamblate în forme arhitecturale complicate. Toate aceste elemente contribuiau la crearea acelei atmosfere somptuoase și rafinate proprii curților regale și nobilimii din epocă, dar şi burgheziei de mai târziu. Bine conservată și documentată, colecția Magda și Vlad Manoliu include 125 forme de cupru de diferite dimensiuni și modele, datând din secolele XIX – XX. Fiecare piesă este unicat, printre acestea se află și un vas de gătit cu monograma regelui Carol I. De remarcat raportul dintre dimensiunea estetică a materialului (cuprul/arama) şi ansamblul formelor, frumusețea detaliilor (marca poansonată, decorurile cizelate, ştanţate, detaliile constructive).

Colecțiile de forme de cupru de o asemenea amploare sunt relativ rare pe teritoriul românesc. Nici muzeele nu dețin astfel de colecții.

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.