Orașul Oradea, în Top 10 cele mai bune destinații din Europa


*Votul popular a clasat pe locul 6 al destinațiilor turistice orașul unde s-au efectuat, în ultimii ani, multiple lucrări de refacere a frumoaselor construcții din zona centrală * Au votat mai bine de 0,5 milioane persoane din toată lumea (182 țări)

Câteva orașe se află pe site-ului European Best Destinations unde în aceste zile s-a desfășurat un concurs (rezultatul European Best Destinations 2022 la https://www.europeanbestdestinations.com/best-of-europe/best-art-nouveau-destinations-in-europe/ de unde ne putem alege și noi destinații pentru viitoare vacanțe). Publicul – cu siguranță nu doar interesat de turism – a realizat clasamentul, prin vot, iar între primele orașe care merită vizitate se află Oradea (nota red. Evident că a fost și preferința noastră!) Foto nocturnă cu Oradea de Bogdan Mustetea

Au votat peste jumătate de milion de persoane, din 182 de țări. Oradea s-a clasat pe locul 6 și astfel plasează România în TOP 10 cele mai bune destinații turistice din Europa. Locul 1 a fost adjudecat acum de orașul sloven Ljubljana.

** Pe lista de pe site cu cele mai bune destinații de călătorie în 2021 se află orașul Sibiu – în 2007, Capitala Culturală Europeană (era primar, la al doilea mandat din patru, actualul președinte al României – Klaus Werner Iohannis). După cum știm, și aici s-au efectuat multiple investitiții în renovarea, refacerea unor importante edificii – de asemenea construcții de secol XIX ți începutul secolului XX majoritatea, din vremea când imobilele se realizau numai cu sugestia și cu proiectul unor importanți și talentați arhitecți, care știau să încadreze casele/ vilele în spațiul urbanistic (de altfel și astăzi legea ar spune asta… dacă e lecturată (dar nu e!!! se vede cu ochiul liber) cu bun simț de cei din birourile de arhitectură ale administrațiilor locale…!

Faptul că orașele, cele două menționate aici – Sibiu și Oradea, unde s-au realizat bune politici de restaurare urbană au reușit să iasă în evidență la un nivel așa de mare e semn că primarii, consilierii, politicienii în general trebuie să învețe din această lecție și să folosească banul public – și bugetul eurorpan, evident, când sunt oportunități – în scop cu adevărat util. E drept, utilă e și educația, și sănătatea, și tarnsporturile sunt utile, necesare… la cât de puțin s-a lucrat (cu cap) în țara asta chiar dificil să găsește calea justă între priorități poentru că toate sunt azi prioritare! Ar trebui – chiar ar trebui – ca interesul general să devină prioritate, nu cel personal (cum, din păcate, se întâmplă adesea).

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.