”Sibiu ’89”, filmul lui Tudor Giurgiu prinde contur


*Zilele acestea, bucuria cinefililor, se strigă ”Acțiune! Motor!” la Brăila *Din distribuția noului film – al cărui subiect face referire la dramaticele evenimente din decembrie 1989 – fac parte și Andi Vasluianu, Marius Manole, dar și Emilian Oprea, Alin Florea, Liviu Pintileasa – pe ultimii trei regizorul i-a avut și în ”De ce eu?”

Tudor Giurgiu – regizorul care a înființat bucuria numită TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania https://tiff.ro și platforma de film omonimă etc.) – lucrează în prezent la ”Sibiu ’89” . ”Filmul spune o poveste inspirată din evenimente reale întâmplate la Sibiu, în decembrie 1989, odată cu căderea regimului Ceaușescu. Despre goana după presupușii teroriști, despre confuzie, manipulare și dezinformare” (scurta prezentare este și pe pagina https://www.facebook.com/Sibiu89 din rețeaua Facebook unde apare un adevărat jurnal de filmare și de idei în așa fel încât cei interesați – dar cine nu ar fi interesat de Revoluție sau ce-o fi fost atunci?! – să știe la ce să se aștepte).

Din fotografiile postate de regizor pe rețeaua socială se văd și care sunt actorii din distribuție sau o parte dintre ei. Îi voi numi pe Andi Vasluianu și Marius Manole – nume deja sonore în branșă, dar și pe Emilian Oprea, Alin Florea (ultimii trei menționați sunt în fotografie), Liviu Pintileasa – pe ei, Tudor Giugiu i-a avut și în distribuția de la ”De ce eu?”, tot un film (și ce film! O bucurie a iubitorului cinefil… am scris cronică pentru revista ”Litera13 – nr. 2 disponibil la https://www.litera13.ro/2015/06/revista-litera13-nr-2-2015.html) inspirat din realitate și încă una la fel de dramatică, dar de alt tip (personajul principal are toate datele regretatului procuror Cristian Panait… și cine a urmărit media, știe cât de cât subiectul culminat cu sinuciderea magistratului în 2002, la numai 29 de ani, pe fondul unor situații în care presiunea politică a jucat un rol).

Vă prezint din noul film al lui Tudor Giurgiu și cu altă imagine, de azi – 10 februarie 2022 – cu moara Lykiardopoulos (după numele familei de greci care a avut-o în proprietate, obiectiv inclus în Lista Monumentelor istorice, construcție finalizată în 1912, iar în 1920 spre exemplu avea o producție de 25 vagoane de făină zilnic – ceea ce rivaliza sau chiar întrecea tot ce era similar în Europa acelei vremi) – un reper industrial al Brăilei, o Brăilă care nu mai e atât de înfloritoare economic cum era la vremea activității acestei splendide mori, construcție impozantă, lăsată din păcate în seama timpului. Bineînțeles că moara cu istoricul ei adevărat (ar merita și ea o poveste măcar! promit că mă ocup de asta!) nu are vreun rol anume în noul film al lui Tudor Giurgiu. Este un reper de context și, dat fiind titlul și – evident – subiectul filmului, clar că nu va reieși deloc că e la… Brăila. Important e că regizorul a găsit aici locuri bune de filmare și, cel puțin azi – după cum se vede în imagine – a fost inclusiv vremea bună. Iar noi îi dorim să fie cu spor. Abia așteptăm să vedem ce va ieși!

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.