Vizită NATO de înalt nivel, la baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu


*Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Jens Stoltenberg – secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu Jens Stoltenberg – secretarul general al NATO, la baza aeriană 57 Mihail Kogălniceanu. Foto via pagina https://www.facebook.com/klausiohannis

O vizită care are loc în momentul sosirii în țara noastră a celor o mie de militari americani din batalionul Stryker. Aceste două evenimente sunt o dovadă clară a sprijinului NATO și al SUA pentru securitatea României și a cetățenilor săi, în contextul actual, marcat de tensiune și instabilitate. România, ca membru NATO și partener strategic al SUA, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie„, afirmă președintele țării.

Nota red. Nu știm dacă prezența NATO, ceva mai consistentă în aceste zile, îi face pe români să se simtă mai siguri; știm însă că pe președintele rus Vladimir Putin – războinicul gata să cucerească Ucraina – îl enervează la culme. Poate rămâne la atât!

Vizita înaltului oficial NATO, intrarea zilele acestea în țară a altor soldați ai alianței, plus aparatură și tehnică de luptă fac parte din arsenalul de luptă psihologică pe care alianța îl folosește pentru a contracara manevrele Rusiei și ale președintelui Putin în contextul situației de la granița ucrainiană. Oricât ar încerca Rusia să motiveze prin vorbe, nu poate explica și convinge, ce anume caută miile de soldați înarmați și zeci de mașini armate la granița Ucrainei. Analiștii politici văd în manevrele rusești o urmă a colonialismului imperialist, o megalomanie a lui Putin. În realitate s-ar putea să fie singura strategie care să funcționeze bine pentru Rusia în contextul în care economia țării nu prea e la fel de înfloritoare ca în alte țări, bazându-se mai mult pe zona mineritului (pe piața economică se cunoaște bine punctul roșu reprezentat de petrolul și gazele rusești) și pe zona industrială a construcțiilor… militare. Adevărul zilelor acestea mai are o fațetă: e posibil să avem nevoie de diplomați și strategi, și se pare că nu-i prea avem – cu toate că încercarea președintelui Emmanuel Macron din 7 februarie a.c., când a vizitat Rusia, nu a fost chiar un eșec așa cum se afirmă.

Armanda Filipine & Armanda Filipine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.