Despre Mărțișor, conferință CJCPCT susținută de un cercetător de la Institutul ”Brăiloiu”


*Corina Mihăescu este specialistul pe patrimoniu imaterial, invitată la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila vineri, 4 martie 2022, de la ora 12.00

Tradiția de 1 martie la români, Mărțișorul, este prilej de povești folclorice, dar și de revenire – măcar prin intermediul spațiului narativ – la epoci mai vechi, ale tradiției și obiceiurilor de primăvară care au legătură cu reinvierea naturii, cu unele credințe populare străvechi care transferau puteri magice șnurului alb-roșu (se credea și că felul în care el rămâne legat, sub formă rotundă, în jurul încheieturii umane, a coarnelor de animale, a pomilor etc. devine cerc magic care alungă răul și boala). Acest gen de informații vor fi aduse în fața celor interesați de dr. Corina Mihăescu – cercetător la Institutul de etnografie și folclor, invitată în Conferințele CJCPCT de Alina Sulicu – managerul CJCPCT Brăila, deci la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (sau Centrul de Creație). Evenimentul are loc vineri, 4 martie 2022, de la ora 12.00 și vom fi cu atât mai interesați cu cât spațiul oralității populare este unul care se mișcă extarordinar și astăzi, din păcate nu în sensul dorit (acela de valorizare la superlativ și în parlametri culturii înalte a tradiției).

Trebuie să reamintim și că obiceiurile de Mărțișor, românești dar și bulgărești (s-a realizat dosar comun), au fost incluse – încă din 2017 – în Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

Nota red. Noi (Armanda Filipine & revista BRAILA CHIREI) am desfășurat o activitate tematică, deci despre Mărțișor, la secția Etnografie și artă populară din Muzeul Brăilei ”Carol I” împreună cu muzeograful șef Gabriela Dorina Cloșcă și cu elevi de la Școala Gimnazială ”Vlaicu Vodă” în data de 1 martie 2022.

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.