Ziua internațională a scriitorilor (International Writers’ Day)


*Din 1986, la propunerea PEN Club englez – an de an, în data de 3 martie * „La mulți ani!” frumoșilor truditori din lumea cuvântului

Astăzi, 3 martie, este Ziua internațională a scriitorilor. Nu cred că mai e cazul, dar să repetăm că este o celebrare a celor care transpun în cuvinte stări și sentimente, întâmplări și povești pe care poate că nici nu le-am fi privit dacă nu ar fi fost puse în pagină. Dau un singur exemplu în acest sens: până la Mihail Sebastian (scriitor, dramaturg, jurnalist de origine evreiască născut la Brăila, 1907 – 1945), in teatrul românesc nu fusese vreo piesă care să pună lumina reflectorului pe lumea de provincie (subliniere a lui N. Carandino in prima cronică la „Steaua fără nume” semnată… Victor Mincu, pentru că era vremea persecuțiilor la adresa evreilor).
Sărbătoarea a fost introdusă în calendarul evenimentelor în 1986, la propunerea PEN Clubului englez.

Notă. Am preferat o imagine referențială cu trimitere la scrisul de mână pentru că acesta are mari beneficii asupra sănătății creierului.

** PEN este abreviere de la poet, eseist, novelist (prozator). PEN Club are între membri nu doar scriitori, ci și jurnaliști. Este una dintre cele mai vechi organizații care se ocupă, pe tot globul, de protejarea drepturilor omului/ cetățenești (human rights) atât pentru membrii cât și pentru alți semeni cu îndeletniciri similare.

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.