Brăila vrea să dezvolte un centru de socializare pentru refugiații ucrainieni


*Aceasta pentru a oferi, în mod special copiilor, condiții de viață cât mai aproape de normal * Prefectul a discutat detalii de organizare, Comunitatea Rușilor Lipoveni fiind partenerul

Prefectura Brăila, prin Iulian Timofei – perfect, membru al Comunității Rușilor Lipoveni (CRL) – a discutat (foto) astăzi cu prof. Maria Milea – președinte CRL Brăila, director al Școlii Gimnaziale „A. S. Puskin” (nota red. Unde am anunțat că merg deja patru elevi, refugiați din Ucraina; prima zi a fost 7 martie https://brailachirei.wordpress.com/2022/03/06/copii-ucrainieni-merg-la-scoala-puskin-braila-viata-merge-inainte/) – despre posibilitatea dezvoltării în municipiu a unui centru de socializare in care să activeze copiii refugiați ucrainieni.

Proiectul umanitar se va desfășura cu sprijinul direct al membrilor din Comunitatea Rușilor Lipoveni care oricum ajută și în prezent, zi și noapte, la traduceri (sunt foarte mulți ucrainieni care nu știu alte limbi străine, dar rusa o înțeleg) pentru vecinii greu încercați de invazia armată rusească și care ajung în Brăila, majoritatea în tranzit (perioadă mai lungă sau scurtă). Bineînțeles că în aceste condiții și cifrele refugiaților variază (spre exemplu, dintre cei care au staționat mai mult de patru zile – statistica zilei arată 20 minori dintre care 8 cu vârstă preșcolară), dar cu certitudine sunt în permanență și copii.

Centrul de socializare ar urma să funcționeze, în măsura în care refugiații o doresc, în spații din Școala „Puskin”, Grădinița nr. 31 „Arlechino” care aparține tot de școala cu program special cuprinzând limba maternă rusă, dar și la sediul CRL situat, ca și unitățile școlare, în cartierul Pisc. Posibil ca micuților să li se propune multe acțiuni recreative, cultural- educative, pe categorii de vârstă, inclusiv vizite la muzeu, ateliere de creație sau de lectură.

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.