Norme noi în UE privind garantarea produselor


*Actualizarea regulilor privind informarea asupra garanției, durabilității produselor face parte din seturi de măsuri din economia circulară și pentru protecția consumatorului, de interzicere a dezinformării ecologice, măsuri incluse în tranziția verde

Comisia Europeană a propus, în setul de măsuri ale tranzitiei verzi (nota red. Este din ce in ce mai evidentă necesitatea schimbării economiei de consum, la fel cum devine imperativă trecerea la economia verde) actualizarea normelor UE în materie de protecție a consumatorilor.

Astfel, în conformitate cu noile măsuri (actualizate în 30 martie 2022) producătorii vor prezenta informații clare din care consumatorii vor afla durata produselor, modul cum acestea pot fi reparate ori dacă ele sunt de unică folosință. Deci, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la durabilitatea garantată a produselor. Exemplu: dacă producătorul unui bun de consum oferă o garanție comercială de durabilitate mai mare de doi ani, comerciantul trebuie să furnizeze această informație consumatorului. În cazul dispozitivelor inteligente și al conținutului și serviciilor digitale, consumatorul trebuie, de asemenea, informat cu privire la actualizările de software furnizate de producător. Comerciantul trebuie, de asemenea, să furnizeze informații relevante privind reparațiile: a) posibilitatea de reparare (atunci când este cazul); b) disponibilitatea pieselor de schimb; c) disponibilitatea unui manual de reparații.

Věra Jourová – vicepreședinta pentru valori și transparență: „Sprijinim consumatorii care doresc din ce în ce mai mult să aleagă produse care durează mai mult timp și care pot fi reparate. Trebuie să ne asigurăm că angajamentul lor nu este afectat de informații înșelătoare. Prin această propunere, le punem la dispoziție noi instrumente solide pentru a face alegeri în cunoștință de cauză și, totodată, sporim durabilitatea produselor și a economiei noastre”.

Didier Reynders – comisarul pentru justiție: „Dacă nu începem să consumăm mai durabil, nu vom atinge obiectivele Pactului nostru verde european, pur și simplu. În timp ce majoritatea consumatorilor sunt dispuși să contribuie, am constatat și o sporire a practicilor de „dezinformare ecologică” și de obsolescență prematură. Pentru a deveni adevărații actori ai tranziției verzi, consumatorii trebuie să aibă dreptul la informare care să le permită alegeri durabile. De asemenea, ei trebuie să fie protejați împotriva practicilor comerciale neloiale care abuzează de interesul lor de a cumpăra produse ecologice”.

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.