Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice | 18 aprilie


*Și Brăila ar… serba, dacă ar avea cu adevărat grijă de minunățiile pe care le are (datorită înaintașilor)

Azi, 18 aprilie, este Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor istorice. De aceea se cuvinte tocmai azi să spunem (pentru cine este interesat, evident!) că Brăila are multe monumente la vedere – case frumoase, obiective cândva de interes economic, străzi întregi cum e cazul fostei Regale (oare va arăta vreodată civilizat?!), piața Traian etc. (Are Brăila aceste bogății și nu știe ce să facă cu ele… uf… nu mai dezvolt tema! Știm… Dar cui îi pasa?!?)

Brăila are și bogăție arheologică despre care ar trebui spuse povești (talentații care scriu au, deci, resurse) și mai ales are istorie. Din nefericire, are mai puțină strălucire în prezent… dar acesta e (și el) alt subiect.

Foto 1 – Casa Alexiu, în str. Polonă nr. 14, sediul secției Etnografie din muzeul brăilean: foto 2 – Fosta stradă Regala, în dreapta imaginii e Casa Rally – acum teatrul dramatic, dăruită municipalității de ultimul ei proprietar, Dumitru Ionescu (fost primar) la începutul secolului XX; foto 3 (de ieri) – Ceasul din piața Traian – care nu s-ar fi achiziționat (tocmai din Austria) dacă nu lăsa un brăilean cu inima mare – îl chema Petru Naum Petru – suma de bani în testament special pentru el. Și acum are mare nevoie de o curățare serioasă și de vopsea nouă; foto 4 – vedere (doar de ieri) a unei părți din piața Traian (cum am spus, înscrisă în Lista Monumentelor pentru că deține clădiri superbe – dar cineva a colorat în roșu închis o fațadă… complet aiurea…uf!)

Notă. Doar câteva imagini… selectate în grabă din arhiva proprie

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.