Marca patrimoniului european, pentru 12 de situri istorice


*Comisia Europeană a acordat până acum această titulatură pentru 60 de situri – clădiri, documente, muzee, arhive, monumente, evenimente care au jucat un rol important în crearea Europei actuale

Comisia Europeană a acordat Marca patrimoniului european unui număr de 12 situri (astăzi, 28 aprilie 2022), situri care au jucat un rol important în istoria și cultura Europei. Un grup de experți independenți din întreaga UE a desemnat siturile, dintre cei 21 de candidați preselectați de statele membre participante. Astăzi numărul total de situri care dețin Marca patrimoniului european se ridică la 60.

Mariya Gabriel – comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret: „Patrimoniul cultural este sufletul Europei. Aceste situri minunate reflectă istoria noastră bogată, fiind manifestări geografice ale esenței noastre. Siturile care poartă Marca patrimoniului european se numără printre cele mai mari cadouri pe care Europa le poate oferi și este de datoria noastră să le păstrăm cu orice preț”.

Între aceste noi desemnări se află și clădirea numită Palatul Comisiei Europene a Dunării la Galați, acum sediul Bibliotecii Județene ”V. A. Urechia” (foto 1, sus, din arhiva Bibliotecii; foto 2, carte poștală din vremea Comisiei; foto 3, din interiorul de azi al bibliotecii – arhiva revistei noastre). Construcția, datând din 1896, a fost gândită pentru a fi sediul Comisiei Europene a Dunării (European Commission of the Danube, ECD), instituție înființată după Congresul de pace de la Paris din 1856 pentru a reglementa regimul navigației pe fluviul Dunărea. A fost aleasă și pentru frumusețea clădirii, dar și pentru faptul istoric – anume că a fost sediul unei organizații internaționale importante care a contribuit la sporirea integrității europene.

** Marca patrimoniului european se acordă clădirilor, documentelor, muzeelor, arhivelor, monumentelor sau evenimentelor care au jucat un rol important în crearea Europei de astăzi. Titulatura a fost gândită cu rolul de a-i face pe cetățenii europeni, dar în mos special pe tineri, să aprecieze mai bine patrimoniul comun și diversificat din spațiul Uniunii Europene.

Armanda Filipine Armanda Filipine & revista de cultură și informație Braila Chirei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.