Evaluarea Națională 2022, în perioada 14 – 30 iunie


*Ar trebui să susțină examinarea cei peste 155.000 absolvenți de gimnaziu din țară

Elevii claselor a VIII-a care au absolvit gimnaziul susțin în aceste zile Evaluarea Națională (EN VIII 2022) mai precis în perioada 14 – 30 iunie 2022. Ministerul Educației (http://www.edu.ro) anunță că sunt, din informațiile de la inspectoratele școlare județene, 155.820 absolvenți au fost înscriși la examen. Probele sunt monitorizate audio-video. Foto: sediul Ministerului Educației.

Prima zi este marți, 14 iunie, când are loc proba scrisă la Limba și literatura română; joi, 16 iunie – proba la Matematică, iar vineri, 17 iunie – Limba și literatura maternă. Rezultatele se afișează joi, 23 iunie, până la ora 14.00, iar contestațiile se depun în 23 iunie (interval orar 16.00 – 19.00) și 24 iunie (8.00 – 12.00) sau se transmit prin mijloace electronice laolaltă cu declarația-tip în care au luat cunoștință că nota după soluționarea contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale se afișează joi, 30 iunie.

Pentru fiecare zi de examen, accesul candidaților în centrele de examen este permis între 8.00 și 8.30 având asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise; pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Probele încep la ora 9.00, când candidații primesc broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. Timpul de redactare a subiectelor la probele scrise este de 120 minute, calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Pot sta mai mult doar candidații care au primit acceptul de ls Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/ 11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a materialelor ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., a telefoanelor mobile și a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a le lăsa în sala de depozitare a obiectelor personale. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli de la EN VIII 2022. Numărul e disponibil pe durata probelor scrise (14 și 16 iunie, între orele 8.00 – 16.00, respectiv vineri, 17 iunie, între orele 8.00 -14.00). În premieră, lucrările scrise ale absolvenților de gimnaziu din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat. Program-pilot similar derulat pentru examenul de bacalaureat va fi în județul Călărași.

Comunicarea rezultatelor obținute la EN VIII 2022 se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, conform Regulamentului privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.** Media generală obținută la EN VIII 2022 are o pondere de 80% în media de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Nota red. Oricât ar crede unii că acest sistem de evaluare este mai aproape de spațiul democratic (hm!) ori de corectitudine, se înșeală. Acest sistem a dat naștere la prosteala care înseamnă „goana după note”, așa s-a format moda meditațiilor (și stim ce a rezultat…), așa au ajuns copiii și părinții să gândească la ierarhii după note și mai puțin după ÎNVĂȚAREA reală. Cei care studiați temeinic știți ce spun! Din păcate, România a pierdut calea bună și se preface că ar fi bine. Nu e! Deloc nu e în regulă!

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.