Un nou supercomputer european, inaugurat în Finlanda


*Este alimentat numai din surse de energie regenerabilă *Are o performanță considerabilă (e cel mai rapid din UE și al treilea, cel mai rapid, din lume): 550 milioane de miliarde de calcule pe secundă *Alte supercomputere europene sunt în Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Slovenia

În Finlanda a fost inaugurat, într-un eveniment special organizat (13 iunie 2022) de Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță, cel mai recent supercomputer european: LUMI. El este situat în localitatea Kajaani.

LUMI este cel mai rapid și cel mai eficient, din punct de vedere energetic, supercomputer din Europa și al treilea cel mai rapid din lume. A fost realizat de Întreprinderea comună EuroHPC împreună cu un consorțiu format din zece țări UE: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția.

Margrethe Vestager – vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală: „Este un pas important către transformarea digitală și verde a Europei. LUMI este acum cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și unul dintre cele mai puternice din lume. Datorită capacității sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea mult mai rapidă a unor descoperiri științifice, de exemplu în ceea ce privește cercetarea în medicină și în domeniul climei. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, despre diagnosticarea cancerului sau despre atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un exemplu excelent al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viețile”.

LUMI este primul dintre supercomputerele pre-exascale ale Întreprinderii comune EuroHPC. El va avea o performanță maximă preconizată de 550 petaflopi (550 milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile. LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20 % din încălzirea centralizată a orașului Kajaani, reducând astfel în mod substanțial amprenta anuală de carbon a orașului. LUMI va deveni accesibil pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de noi cunoștințe și soluții la provocările societale mondiale. Puterea sa de calcul va completa supercomputerele existente în Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Slovenia. Alte trei supercomputere se pregătesc în Italia, Portugalia și Spania.

Nota red. Are rost (poate… Da!) să ne întrebăm cât de departe e România de aceste performanțe, cât de departe de aceste supercomputere sunt copiii care nu au dat zilele acestea examenul clasei a VIII-a (pentru că familiile lor sărace nu i-au îndemnat să învețe, nemaivăzând în educație o cale către civilizație… cum vedeau străbunicii)… Stimați politicieni! Voi cum activați ca să duceți și România în acest nivel? Cum?!?

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.