Povestea unui festival care NU va avea loc la Brăila


*Departe de a fi o „contră’ de partid… e o situație cel puțin bizară: de ce să nu fie și alții organizatori de evenimente la Brăila?!? De ce nu ar fi posibil? Ne spune inițiatorul liberal: pentru că nu se vrea! Primăria condusă de un social-democrat nu vrea!

Ovidiu Iosif – președinte al Organizației Municipale TNL (tineret) Brăila:

„De fiecare dată înainte de alegeri ni se spune că centrul vechi al orașului Brăila este o prioritate pentru PSD și niciodată nu se întâmplă nimic… Centrul vechi al Brăilei este în ruină totală, epava orașului de altă dată. Prin urmare, am încercat să organizez un eveniment care să aducă puțină viață și culoare pe strada fostă Republicii, ceva tip „Streetfood festival” – cu rulote cu burgeri, mâncare asiatică, chinezească, mexicană etc, scenă cu muzică de festival, zone amenajate pentru sesiuni foto, mobilier stradal și altele. Am decis să organizez întreg evenimentul prin intermediul unui ONG care ar fi preluat taxele de participare ale vendorilor și sponsorizările altor companii private, bani care ar fi mers in întregime către artiști, închiriere echipamente, mobilier și promovare. Am discutat cu vendori, artiști, sponsori și totul părea să meargă bine până am ajuns la primărie pentru acordarea permisiunii de organizare a evenimentului în weekendul 29-31 iulie pe fosta Republicii, cerere la care am primit răspunsul astăzi (15 iunie 2022) și în care mi se cere suma de 167.591 lei… și 50 de bani. Prin urmare, data viitoare când ajungeți la concluzia că în Brăila nu se întâmplă nimic să știți că asta nu se datorează decât faptului că primăria nu vrea să vă distrați decât cum și când vrea ea. Ca o paralelă, primarul din Oradea a suspendat complet plata autorizațiilor și chiriilor pentru agenții economici din centrul vechi, ca o formă de prezentare a scuzelor pentru disconfortul creat de renovarea din temelii a centrului Oradei… Nu are nimeni asemenea așteptări la Brăila, nici de suspendarea vreunei chirii sau autorizații, nici de renovări de amploare pentru că știm cu toții ca atât poate administrația locală de la noi. Nu ar fi costat totuși nimic să ai bunul simț și deschiderea de a permite brăilenilor să vină cu idei de revigorare a centrului vechi, așa cum e el acum… un ghetou din mijlocul orașului acoperit de umbreluțe, tot așa cum nu ar fi costat nimic să li ofere brăilenilor șansa ca măcar o dată în an să se distreze și să se simtă așa cum o fac la evenimentele din orașele dezvoltate ale țării (pentru că, vă vine să credeți sau nu, unii brăileni nu sunt deloc atrași de ceea ce primăria numește festivaluri) Cum să ceri, mă, suma aia in Brăila?!? Pe o stradă în paragină pe care nu trece aproape nimeni…???P.S. Vă rog să luați aminte că primăria Galați a DAT, nu cerut, peste 200.000 lei ca să poată avea un streetfood festival organizat la ei, eu am încercat să fac asta gratis și tot nu a fost de ajuns… Dar asta e, ei au primar, nu vultur preșuv! (Yeap… pun intended) Prin urmare, stimați brăileni, ne vedem la un burger în Galați << Streetfood festival 1-4 septembrie Gradina Publică>>”.

Același Ovidiu Iosif (foto), președinte al Organizației Municipale TNL Brăila: „Primăria capitalei a perceput organizatorilor SAGA festival (cu bilete de intrare… deci cu profit) o chirie 1.5 mil lei /3 zile pentru arena națională (capacitate 55.000 participanți), adică aprox 100.000 euro pe zi => 1.82 euro/zi/loc. Prin comparație, primăria Brăila percepe pentru strada fostă Republicii și ai săi 9.000 și 59 de mp plan drept (suprafață care chiar și într-un festival nu poate suporta mai mult de 5.000 de persoane) 167.591 lei pe 3 zile = aprox 33.500 euro = 2.23 euro/zi/loc. Deci: 1.82 euro/zi/loc București – la Arena națională vs 2.23 euro/zi/loc Brăila – pe fosta stradă Republicii. Dacă mai punem la socoteală și faptul că organizatorii Saga festival au avut acces 24/24 pe locația închiriată spre deosebire de cele 11 respectiv 13 ore de program pe zi în festivalul propus de mine la Brăila, sau că la SAGA s-a pus muzică până în zori, nu până la ora 11 (ore în care lumea se distrează, cheltuie bani pe băuturi și mâncare) ar trebui să mai scadă din preț considerabil. Prin urmare… suma cerută de primăria Brăila pentru suprafața respectivă și programul de funcționare impus este enorm de mare chiar și pentru un festival de București care și-ar fi propus să scoată profit. Suma a fost propusă cu bună știință ca să sufoce proiectul, degeaba se mimează normalitatea… normalitatea înseamnă să conștientizezi ce este Brăila față de București, normalitatea înseamnă să conștientizezi ce înseamnă fosta stradă Republicii față de Arena Națională”.

Nota red. Nu ne-am fi dat în vânt nici după acest Street Festival, cum nu ne-am deplasat deloc nici când a fost marea zi a copilului pe Regală. Nu mai repet de ce… Și chiar acum ocolim zona cu umbrele. Vai! Dar tânărul liberal are motive reale de mirare, de indignare și de supărare. Pentru că și noi ne întrebăm: care a fost, de fapt, motivul real pentru care nu se vrea?!? Că nu vedem decât unul: să rămână doar PSD organizator de evenimente (că așa reiese, pesede având oameni în conducere peste tot in municipiu și județ…) Offf…

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.