Expoziție „Tezaure arheologice prahovene”


*La Muzeul Județean Prahova, din 17 iunie 2022 * Sunt prezentate descoperiri recente de pe teritoriul comunelor Balta Doamnei, Dumbrăvești, Păulești

Pământul redă oamenilor, prin strădania arheologilor sau din norocul unor oameni simpli, comori ale istoriei umane despre care nu știam până acum nimic. Povestea acestor comori (în realitate simple sau spectaculoase obiecte ori, de obicei, fragmente) este doar rezumată; din numele primite ne sunt sugerate indicii, de aceea merită văzute pentru a contura – între liniile trasate de zona vizibilului – ceea ce va rămâne mereu doar un spațiu al memoriei imposibil de recuperat fără vestigii al trecutul foarte îndepărtat pe care doar aceste mici secvențe ni-l dezvăluie.

Pagini (pe care suntem invitați să îl scriem fiecare, după puterea imaginației și după propriul bagaj de cunoștințe) din aceste povești fabuloase ne sunt dezvăluite începând de vineri, 17 iunie 2022, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova (in Ploiești, la sediu, str. Toma Caragiu nr. 10) în expoziția „Tezaure arheologice prahovene” în care sunt prezentate descoperiri excepționale, de dată recentă, de pe teritoriul județului Prahova. Sunt expuse „Tezaurul bizantin de la Curcubeu” – de pe teritoriul comunei Balta Doamnei (descoperiri din 2021, obiecte de podoabă din aur și argint, monede – datare sec. XI), „Tezaurul de orfevru de la Mălăiești de jos” – comuna Dumbrăvești (descoperiri din aprilie 2015, monede, brățări etc.) și „Tezaurul preistoric de la Cocoșești” – sat din comuna Păulești. Despre aceste din urmă vestigii ale trecutului, în fapt un tezaur numismatic, putem afla mai multe din cartea „Păuleştii din Prahova. Repere monografice, comentarii, amintiri” (2012) şi scrisă de inginerul Constantin Ilie, cercetător voluntar al istoriei comunei Păuleşti. Aici este povestea celor aproximativ 350 monede de argint descoperite, la începutul anilor ’60, de Dumitru Iordache din Cocoşeşti, în timp ce săpa sub o buturugă, în pădure, ascunse intr-un vas de ceramică.

** În perioada 17-19 iunie sunt serbate Zilele europene ale arheologiei.

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.