Avertizări meteo


*Caniculă, disconfort termic, vijelii

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat avertizările meteo. Una este COD GALBEN, valabilă astăzi – 1 iulie – când este estimat (nota red. deja era…) val de căldură și disconfort termic ridicat. Valul de căldură se menține în toate regiunile, iar disconfortul termic este ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 grade C, iar cele minime între 17 și 20 grade C.

O altă avertizare este COD PORTOCALIU, valabilă tot astăzi – 1 iulie: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova. Valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36-38 grade C, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18-22 grade C și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

O avertizare COD ROȘU, temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, este valabilă azi – 1 iulie – pentru județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud. Aici se vor înregistra temperaturi maxime extreme ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38-39 grade C în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36-37 grade C. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20-24 grade C.Vânt, descărcari electrice, vijelii O avertizare COD GALBEN, valabilă azi, până la ora 21, se referă la fenomene de instabilitate atmosferică temporar accentuată în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55-75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20-30 l/mp.

Val de căldură și zilele următoare

Altă avertizare COD GALBEN, valabilă în 2 și 3 iulie, vizează val de căldură și disconfort termic ridicat. În intervalul menționat, valul de căldură se va menține în zonele joase din vestul, sudul și estul țării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 grade C, iar cele minime între 17 și 20 grade C.Indeosebi în a doua parte a zilei de sâmbătă (2 iulie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată în jumătatea de vest a țării și la munte, iar duminică (3 iulie) cu probabilitate mai mare în nord-est.

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.