Eveniment la Tulcea în Sărbătoarea Sacrificiului – Kurban Bayram – la musulmani


*Activități cultural-artistice organizate de Uniunea Democrată Turcă și dezvelirea, la Muzeul de Artă Tulcea, a unei plăci memoriale atestând originea turcă a clădirii monument

Sucursala Tulcea a Uniunii Democrate Turce din România (UDTR) a organizat luni, 11 iulie 2022, în a treia zi de Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului) un eveniment intitulat „Urme ale istoriei turce”, cu sprijinul Centrului Cultural „Yunus Emre” din Constanţa şi găzduit de Muzeul de Artă Tulcea. Au răspuns invitaţiei deputatului Iusein Ibram oficiali din administraţia publică locală, oameni de afaceri, reprezentanți ai minorităţilor și majorității românești, membri ai corpului diplomatic acreditaţi în România. Au participat, de asemenea, Murat Iusuf – muftiul Cultului Musulman din România și membri ai Comunităţii Turce Tulcea, dar și prof. Erwin Ibraim – secretarul general UDTR. În deschidere a fost dezvelită o placă memorială atestând faptul că monumentul istoric Muzeul de Artă tulcean este „Conacul Pașei” (arhitectură otomană modernă, stil neoclasic, ridicat de guvernatorul Ahmed Rezim Pașa în 1863-1865).

Ansamblul folcloric „Tuna” al Sucursalei UDTR Tulcea a prezentat un scurt program de dansuri tradiţionale turceşti, a fost vernisată expoziţia de pictură „Geamiile din Dobrogea” a tinerei plasticiene Celine Ali, oaspeţii au fost invitați să experimenteze pictura ebru. Excelența Sa doamna Füsun Aramaz – ambasadoarea Turciei în România – și consulul general Emre Yurdakul au vizitat sediul Sucursalei Tulcea a UDTR unde au discutat cu membrii comunităţii.

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.