*Ediția a opta, în perioada 10 – 14 august, în Zilele municipiului Brăila * Organizator, Teatrul de păpuși „Cărăbuș”
Bucurii de vară/ vacanță! Se pregătește Festivalul internațional de teatru pentru copii și tineret „Cărăbuș” organizat de Teatrul de păpuși „Cărăbuș” – Daniela Mihovici director. Se va desfășura în perioada Zilelor municipiului Brăilain perioada 10 – 14 august 2022. Ce-i atractiv este și faptul că, fiind vacanță, copiii vor avea parte de bucuria întâlnirii cu povești și personaje minunate în formatul artei Thaliei, dar și faptul că vor avea acces copiii și părinții care – poate – nu au ajuns încă în sala de spectacol, spațiile de joc fiind în perioada festivalului cele numite neconvenționale (strada, parcul).
De asemenea, festivalul cu poveștile sale poate fi și o invitație la lectură. Pentru că povestea transpusă în scenă e simplificată ori e „alterată” de cerințele teatrale; și atunci părinții ar trebui să aibă grijă ca educația micuților să fie „corectată” prin deschiderea cărților respective. Spre exemplu, Cenușăreasa este o temă care apare în poveștile ciclului „O mie și una de nopți”, în Grecia antică, în China anilor 860 d. Hr. dar și la autorii Charles Perrault, frații Grimm (de aici o știm noi) – așa că sunt destule sugestii de lectură pornind numai de la Cenușăreasa. Mai sunt personajele Păcală și Tândală, din folclorul românesc – altă sugestie deci, către povești populare autohtone, poate din cele rescrise de Petre Ispirescu ori Ion Creangă. Ridichea uriașă este o poveste populară rusească – alt registru, alt areal (facem abstracție de contemporaneitatea care a dat războiul cu Ucraina) și invitam copiii să citească minunatele povești rusești (sunt multe traduceri in limba română, toate interesante, incitante).
Atractiv va fi și pentru echipa de actori, dar și pentru elevii de la clasele de arta actorului din Liceul de Arte „Hariclea Darclée” (unde actrița teatrului brăilean de păpuși Daniela Antonescu este profesor asociat) pentru că vin cu spectacole teatre din țară, dar din Republica Moldova, de la Chișinău și Cahul.
Nota red. Pe afiș, Ceasul Monumental din centrul vechi – amplasat în 1906, achiziție a administrației epocii ca urmare a donației testamentare a brăileanului Petru Ioan Petru
Revista Braila Chirei & Armanda Filipine