În România, vânzări în creștere ale autoturismelor electrice și hybrid


*La acest aspect au contribuit și programele guvernamentale Rabla care din 2023 se vor adresa și flotelor comerciale

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat astăzi, 18 august 2022, prin ministrul Tánczos Barna că vânzarea autoturismelor electrice și hybrid a depășit anul acesta vânzarea autoturismelor diesel. Ministrul crede că la acest aspect au contribuit programele guvernamentale Rabla derulate de MMAP prin Administrația Fondului de Mediu. Câteva date din analiza înmatriculărilor autoturismelor, în funcție de tipul de motorizare, în primele șapte luni ale lui 2022: autoturismele electrificate (full electric, hybrid plug-in și full hybrid) au o creștere de 106,4%, realizând o cotă de piață de 20,7%; înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% față de primele șapte luni din 2021 și dețin o cotă de 14,1% din total; motorizările pe benzină înregistrează o creștere de 10,1% față de perioada similară din 2021, ajungând la o pondere de 65,3%; mașinile electrice (full electric) reprezints 7.9% din piața românească în primele 7 luni ale anului 2022, în aceeași perioadă a anului 2021, reprezentau 1.9% din piață.

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu pași repezi de sfârșitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe mașini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendință atât la nivel european, cât și la nivel național unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor mașinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an. Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluție și mai spectaculoasă, o creștere a cotei de piață cu 300% în primele șapte luni, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înțeleagă din ce în ce mai bine importanța transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Ministerul Mediului pregătește un nou program de stimulare a achiziției automobilelor electrice destinat automobilelor din sectorul comercial, respectiv autovehicule pentru transport persoane și marfă, urmând că în 2023 să fie lansat Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023.

Nota red. În realitate, nici autoturismele electrice nu sunt chiar așa de departe de poluare cum se spune. Bateriile și însăși electricitatea sunt zonele care transformă mașinile electrice în povestea frumoasă cu o mulțime de pagini negre, pentru că ambele se produc cu degajare de noxe (în cazul electricității dacă se folosesc combustibili fosili la producerea ei, și din păcate se folosesc încă destul de mult). Dar, pentru o tranziție către economia verde să vă spunem că sunt pasul necesar. Iar stații de încărcare (o căutare pe site https://statiideincarcare.ro/harta-statii-de-incarcare-electrice/ e sugestivă – foto cu o secvență din această hartă), în caz că își pune cineva întrebarea, sunt destule.

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.