La Iași, Târgul național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață”


*Ediția întâi, în 27 și 28 august 2022, cu invitați din țară, Rep. Moldova și Ucraina

Prima ediție a Târgului național „Cămașa tradițională – meșteșug și mod de viață” de la Iași are loc în 27 și 28 august 2022, pe esplanada Palas.

Organizatorul, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPC) Iași, a dorit – așa cum subliniază în argumentul manifestării – să aducă în atenția publicului „nu numai detaliile specifice cămășii țărănești autentice, ci să contribuie la delimitarea de kitsch-ul promovat sub denumirea comercială de <ie tradițională>”. Astfel, în târg sunt prezentări tematice, dar și produse autentice pentru cei care doresc să aibă acasă o ie (ie = doar cămașa feminină se numește așa) tradițională, o cămașă populară bărbătească de la meșterii populari sau specialiști invitați, respectiv din județele Brăila – invitat la manifestare este CJCPCT, Botoșani, Buzău, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, din localitățile Colibași, Zîrnești și Chișinău (Republica Moldova), din Odesa (Ucraina). De la CJCPCT Brăila (sau Centrul de Creație) participă Rădița Lascu și Steluța Iancu – țesătoarele de la Atelierului de Revitalizare a Textilelor Tradiționale, dar și directorul CJCPCT – Alina Petronela Sulicu (originară din Iași, deci invitată… acasă). Ca și ceilalți invitați, Atelierul de Revitalizare a Țesăturilor Tradiționale are un stand de prezentare din care nu lipsesc războiul tradițional de țesut, ii și cămăși, ștergare etc. Foto via Centrul de Creație Brăila

Din programul târgului fac parte și discuții ale specialiștilor cu meșterii populari referitoare la specificul și calitatea exponatelor, ateliere de creație desfășurate sub coordonarea meșterilor populari. De asemenea, sunt invitați speciali in program copii din comunele Deleni, Scânteia, dar și ucraineni, dintre cei refugiați în Iași. Duminică, orarul târgului este 20.00 – 21.00.

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.