De Zilele europene ale patrimoniului, documentare la monument în Brăila


*Activitate foto-documentară privind starea casei Jean Troianos (din Lista Monumentelor Istorice), la casa Bancotescu ș.a., cu echipă de la Muzeul Brăilei „Carol I”

Superba construcție din strada Ana Aslan nr. 11, casa ”Jean Troianos” (1910) în Lista Monumentelor Istorice Brăila – mai cunoscută de publicul larg drept căminul de bătrâni „Sf. Nicolae” (din deceniul șase al secolului trecut până la retrocedare) – încă își arată vechea măreție. Din nefericire, după retrocedare a fost multă vreme nelocuită și acest aspect a condus rapid la degradare.

O echipă a secției Istorie din Muzeul Brăilei „Carol I” a realizat, cu ocazia Zilelor europene ale patrimoniului, o activitate de documentare cu privire la starea de conservare a casei monument de arhitectură. Colectivul a fost format din Viorel Stoian – șef interimar al secției și muzeografii Niculina Dinu, Cătălina Mârza, Viorica Preda.

** Preluăm aici câteva imagini realizate cu acordul societății comerciale Dura Bet SA care a permis accesul echipei muzeale, dar și o fotografie mai veche în care se vede mai clar frumoasa clădire – unii i-au zis „casa cu sfatii” (in beci s-ar fi descoperit la un moment dat un schelet) dar noi preferăm să nu uzităm așa-zise legende urbane care nu aduc plus de strălucire monumentului.

În același context, echipa muzeală a realizat o documentare similară la casa Bancotescu (in str. Campionii nr. 23) ridicată de Petre Bancotescu la finele deceniului opt al secolului XIX. În prezent frumoasa clădire (ultimul proprietar, cel care a cerut retrocedare, fiind Camera de Comerț Brăila) este scoasă la vânzare. Și ea a stat mulți ani nefolosită; este în evidentă degradare. Imaginile sunt dintre cele prezentate public de muzeografii brăileni. Nota red. Echipa muzeală a fost și alte obiective similare între care și ceasul monumental (amplasat în 1909. destul de mult afectat de timp – pe care Primăria Brăila abia acum catadicsește să îl repare – de fapt, activitatea nici nu a început… și va costa mult prea mult față de alt caz, în care ar fi fost restaurat din vreme, cum de altfel se cuvine să faci cu un obiectiv de interes cultural și istoric, unde mai pui că e situat și la vedere! și în plin centru urban!)

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.