Smaranda Brăescu – prima femeie parașutist și pilot cu brevet în România, omagiată și în județul Brăila


*La Ianca, unde este aerodrom ” Anul 2022 îi este dedicat Smarandei Brăescu

În orașul Ianca (are un aerodrom – cândva funcțional, al armatei, acum intrat în patrimoniul Aeroclubului României care îl va reabilita – https://brailachirei.wordpress.com/2022/08/23/aerodromul-ianca-transfer-catre-aeroclubul-romaniei/) din județul Brăila, a avut loc o manifestare dedicată primei femei parașutist și pilot din România, Smaranda Brăescu (în foto) – cu brevet, cu rezultate remarcabile în epoca în care întâietatea în toate domeniile o aveau bărbații. S-au punctat deopotrivă cei 125 ani de la naștere și 90 ani de la înregistrarea recordului mondial de parașutism al Smarandei Brăescu (omologat la Washington, salt de 7.233 metri, 25 minute – record de altitudine), deopotrivă campioană europeană și mondială. Astfel, în 11 octombrie 2022 – în organizarea Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii și Asociației cultural-istorice Muzeul Ianca – a fost prezentată expoziția „Smaranda Brăescu – regina aerului” (în corpul A sediul asociației Muzeului Ianca), s-a derulat simpozionul „Smaranda Brăescu, parașutist și pilot”, a fost vizionat filmul documentar „Măndița” (la Liceul Teoretic „Constantin Angelescu” din Ianca) și, poate cel mai frumos lucru, au zburat avioane la baza aeriană – fiind admirate în survol de audiență.

Au participat la evenimente și reprezentanți ai administrației locale/ județene – între aceștia, vicepreședintele Ionel Epureanu de la Consiliul Județean, ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” – de altfel, comandor ing. Ștefan-Daniel Cotigă, comandantul Școlii Militare „Traian Vuia” a participat și la simpozion. Nu în ultimul rând, au participat secretarul de stat Simona Cojocaru din Ministerul Apărării Naționale, cadre militare în activitate, cadre militare din structurile asociative (ARPIA, Cultul Eroilor, Asociația Cadrelor în Rezervă și în Retragere) din București, Brăila, Ianca și Focșani, elevi din Ianca.

**Smaranda Brăescu (21 mai 1897, sat Hănțești, comuna Buciumeni, Galați – 2 februarie 1948 , Cluj) – o viață ca un roman de aventuri

Biblioteca Județeană „V. A. Urechia” are pe site un scurt parcurs biografic al curajoasei înaintașe, din care spuicuim câteva date.

Studii:

Şcoala primară din satul Vizureşti, comuna Buciumeni (1904-1909); Şcoala profesională de fete din Bârlad (1911-1916); Şcoala normală „Principesa Elisabeta” din Bucureşti, absolvită cu menţiunea de Merit; Academia de Belle-Arte din Bucureşti, secţia Ceramică şi Artă Decorativă (1924-1928); cursuri de paraşutism „Heinecke” la Şcoala Specială de Paraşutism „Schroeder&Co” Berlin, cu brevet internaţional de paraşutist (1928); Şcoala civilă de pilotaj „Curtis Wright”, pe un aerodrom de pe Roosevelt Field, din Valley Stream (New-York), obţinând brevetul internaţional de pilot aviator pentru avioane de turism (8 oct. 1932); certificat de aviator emis de Aeroclubul Regal al Angliei (25 mart. 1935); în 1937 a echivalat brevetul de pilot primind brevetul românesc nr. 167 de pilot aviator.

Activitate socio-profesională:

suplinitoare la Şcoala primară Hănţeşti, nou înfiinţată (1918); funcţionară la Societatea petrolieră „Astra Română” din Bucureşti, serviciul vânzări (1923-1929); a zburat pentru prima dată cu un avion militar pilotat de sublocotenentul Naidinescu, de pe aerodromul din Tecuci (1923); a plecat la Berlin (1 iul. 1928) şi, ajutată de inginerul Otto Heinecke, a cumpărat o paraşută cu care a făcut primul salt, de la 600 m, lângă Berlin (5 iul. 1928); în perioada studiilor din Germania s-a angajat la fabrica Irvin din Hamburg pentru a încerca paraşute şi a participat la mitinguri aviatice, oferind demonstraţii de paraşutism; a realizat 11 lansări cu paraşuta la mitingurile aviatice organizate de Asociaţia Română pentru Propaganda Aviaţiei – la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Galaţi, Brăila, Cernăuţi, Cluj, Oradea şi Satu Mare (1928-1930); a fost grav rănită în urma unei lansări (17 aug. 1930); a doborât recordul mondial feminin de lansare cu paraşuta, de la altitudinea de 6000 m, în zona oraşului Urziceni (2 oct. 1931); a participat la Congresul Aviaţiei Statelor Unite ale Americii, desfăşurat la Miami – Florida, cheltuielile fiind suportate din bani din colectă publică deschisă de ziarul „Universul” (7-9 ian. 1932); a realizat un salt la Sacramento (lângă San Francisco) de la 7.233 m,

Performanţe:

primul salt de la 600 m înălţime (în Germania), devenind prima româncă paraşutistă (5 iul. 1928); primul european care a obţinut un brevet de pilot în SUA (8 oct. 1932); a fost nominalizată „Sportiva nr. 1 a lumii” (1932);prima campioană mondială a României, cu un salt de la 6000 metri (în 21 min. şi 25 sec.) lângă Slobozia – prim record naţional absolut (2 oct. 1931); record mondial absolut de lansare cu paraşuta pe aeroportul din Sacramento (California) de la înălţimea de 7233 m (în 25 minute) (19 mai 1932), omologat de Federaţia Aeronautică Internaţională şi depăşit abia după 20 de ani, tot de un român, Traian Demetrescu-Popa; traversarea cu avionul a Munţilor Iugoslaviei (27 apr. 1936); traversarea, în linie dreaptă, a Mării Mediterane, pe un traseu de 1.100 km, de la Roma la Tripoli (19 mai 1937).

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.