Festival internațional de jazz „Johnny Răducanu” 2022, Brăila


*Ediția a IX-a a competiției pentru tineri muzicieni, în perioada 21 – 23 octombrie, cu evenimente seară de seară la Casa Tineretului

Festivalul internaţional de jazz „Johnny Răducanu” 2022 de la Brăila, ajuns la ediția a IX-a, se desfășoară în zilele de 21, 22 și 23 octombrie. Așa cum a ales organizatorul – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) sau Centrul de Creație Brăila (pe pagina omonimă Facebook vor fi înregistrările LIVE, ca și în alte ediții) – prin regulament, manifestarea rămâne una competitivă, cu scopul descoperirii și promovării noile talente ale genului, dar și în scopul omagierii ilustrului om de jazz Johnny Răducanu (1 dec 1931, Brăila – 19 sept 2011, București) și perpetuării operei sale muzicale. Astfel că la fiecare ediție de concurs (pentru că festivalul are și această componentă) concurenții – formații, soliști instrumentiști și soliști vocali – vor interpreta obligatoriu o piesă din repertoriul lui Johnny Răducanu (Răducanu Crețu pe numele real). De asemenea, în fiecare întâlnire publicul are ocazia să se bucure de recitaluri speciale. În acest an, vor putea fi aplaudați călduros – pentru că întotdeauna se prezintă excepțional – invitații: (vineri, 21 octombrie) The Rolling Sounds & Irina Popa, Baptiste Stanek Trio – Baptiste este laureatul elvețian al Trofeului Johnny Răducanu 2021, Walter Ricci – Marele Premiu/ Trofeul în 2018; (sâmbătă, 22 octombrie) Baptiste Stanek, Vali Boghean Band din Rep. Moldova; Michael Crețu Trio; (duminică, 23 octombrie) Alice Zawadzki Trio; Teodora Brody Enache Trio – și nu uităm că Teodora a cântat de foarte multe ori pe scenă cu Johnny Răducanu.

Acompaniamentul muzical este asigurat de formația condusă de Andrei Tudor – nu mai e cazul să spunem (dar ne face plăcere) că este un talentat compozitor, orchestrator, dirijor, producator muzical, deci Band-ul in care îi are alături de minunații colegi Paolo Profeti – la saxofon, Laurențiu Zmău – percuție, Adrian Flautistu – bass/ contrabass și Liviu Negru – chitară bass. Prezintă Cristian Marica – binecunoscutul realizator de emisiuni muzicale de la Radio Cultural.

.

Juriul care va nota cu obiectivitate, că de fiecare dată, calitatea vocilor și a interpretării, execuție tehnică, alegerea repertoriului (dificultate etc), expresivitate/ impresie artistică, sincronizare, concordanța interpretării cu acompaniament muzical, calități ritmice, stil interpretativ, autenticitate, originalitate, improvizație, omogenitate, armonizare, virtuozitate instrumentală este următorul: președinte, compozitorul, orchestratorul Ionel Tudor – dirijor al Big Band-ului Radio, muzicologul Florian Lungu (supranumit Moșu’… asta pentru cine nu știe și îl va auzi strigat astfel) – realizator de emisiuni de jazz, pianist, aranjor, compozitor și un excelent critic muzical, interpreta de jazz Luiza Zan – deopotrivă o compozitoare a genului, Dan Spînu de la Universitatea de Arte „G. Enescu” Iași – care este și compozitor, orchestrator, dirijor, publicist, contrabasistul Michael Crețu – nepot al lui Johnny Răducanu, compozitor, artist rezident la Universitatea Salford din Manchester, director muzical al orchestrei Manchester International Roots Orchestra (MIRO), brăileanul Cornel Cristei – pianist de jazz, compozitor și aranjor, numim ultimul rând Vlad Popescu de la Universitatea de Muzică București.

Expoziția de fotografii cu și despre Johnny Răducanu va fi tot acolo, vor mai fi și alte evenimente, la fel cum nu vor lipsi degustări de produse oferite de parteneri ai festivalului care au răspuns invitației Alinei Sulicu – managerul CJCPCT Brăila de a se arăta generoși.

De asemenea, invitat special va fi și la această ediție graficianul Leonte Năstase, prietenul nostru va încerca să păstreze în format grafic bucuria noastră de festival și pe cea a concurenților care îi vor dedica momentele necesare pentru ca artistul să creioneze portretele. Va fi prezentat și filmul despre Istoria de 200 de ani a familiei lui Johnny Răducanu (va fi menționat la loc de cinste lăutarul de mare și bună faimă Petrea Crețu Șolcan), iar „Moșul” Lungu va fi amfitrionul unui Festi Show – instrumente ciudate reinterpretate și cu secvențe memorabile de jazz din anii ’70.

Sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 17.00 va fi și lansarea CD-ului „Johnny” realizat de Michael Cretu Trio. Iar duminică la Gala laureaților îi vom aplauda încă o dată pe concurenți, evident adăugând felicitări pentru premianți.

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.