Conferințele CJCPCT Brăila. „Tradiții și obiceiuri de iarnă”


*Prelegere susținută de Antoaneta Olteanu și momente de dans tradițional românesc

La Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Brăila, în sala ProArte, s-a desfășurat în 23 noiembrie 2022 o întâlnire sub genericul „Conferințele CJCPCT”, de această dată tema fiind „Tradiții și obiceiuri de iarnă” pentru că ne apropiem de tradiționalele sărbători de Moș Nicolae, Crăciunul și anul nou cu colinde, cu superstiții și foarte multe obiceiuri pe care câteodată le mai dăm formă, dar cei mai mulți le-au uitat înțelesul (dacă îl vor fi știut vreodată).

Dialogul s-a desfășurat moderat de Alina Petronela Sulicu – manager CJCPCT (sau Casa de Cultură Brăila ), iar invitatul special a fost Antoaneta Olteanu – cadru universitar la Universitatea București, traducător, etnolog (autoare a multor cărți de etnografie și folclor, **titluri pe care le regăsim în destule citate oferite pe paginile Facebook ale unor muzee din țară).

Invitata a dezvoltat, cu detalii ale profilurilor etnografie și lingvistică, mai multe subiecte tematice – între altele referindu-se și la vrăjitoare, strigoi/ strigoaice (teme care ii fac pe unii să nu mai doarmă vibe noaptea… iar pe alții să poarte usturoi în buzunar!), dar și elementele distincte ale tradiției creștine cu tot cu împrumuturi (comparația între Moș Nicolae și Santa Claus sau Tatăl Crăciun). De urmărit, pentru detalii, înregistrarea (care a fost LIVE pe pagina Facebook Centrul de Creatie Braila) întâlnirii.

De asemenea, pentru exemplificarea obiceiurilor populare a fost prezentat un program artistic susținut de ansamblul folcloric „Măxineanca”.

** Între titlurile cărților publicate de Antoaneta Olteanu se regasesc „Mitologie comparată” – teză sa de doctorat (editura Universității din București, 1998), „Ipostaze ale maleficului în medicina magică (editura Paideia, București, 1998), „Metamorfozele sacrului. Dicționar de mitologie populară (Paideia, 1998), „Dicționar de mitologie. Demoni, duhuri, spirite (Paideia, 2004), „Școala de solomonie. Divinație și vrăjitorie în context comparat” (Paideia, 1998), „Calendarele poporului român” (Paideia, 2001 și 2009), „Zile și demoni. Calendar și mitologie bulgară” (editura Eikon, Cluj-Napoca, 2008), „Reprezentări ale spațiului în credințele românești” (Paideia, 2009) etc.

foto 1: Antoaneta Olteanu; foto 2: Alina Sulicu și Antoaneta Olteanu; foto 3: ansamblul folcloric „Măxineanca”

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.