Excelența în biologie sau lecția la muzeul Balta Mică a Brăilei


*Elevii de gimnaziu înscriși la biologie, Centrul Județean de Excelență, au desfășurat o lecție sui-generis împreună cu prof. Alina Tudor

Lecțiile despre natură se pot realiza cel mai util în mediul natural, dar se poate și la muzeu. În fine, în cazul de față nu e neapărat vorba chiar de un spațiu muzeal consacrat, ci de sediul Centrului de informare și vizitare al Parcului Natural „Balta Mică a Brăilei” (muzeul-ponton al RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei – https://bmb.ro/) unde luni, 28 noiembrie 2022, elevi de la Centrul Județean de Excelență Brăila au desfășurat activități de tip non formal.

Au fost tinerii de la grupa de biologie, din clase de gimnaziu, sub coordonarea profesoarei Alina Tudor (director Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri”). Temele de lucru au avut ca subiect central tocmai ecosistemul ariei protejate Balta Mică a Brăilei (nota red. Si poate li s-a spus că zona era cu adevărat benefică atunci când exista Balta Brăilei dinainte de operațiunile ample de desecare care s-au petrecut prin anii 1960 – de aceea Bărăganul era în primele decenii ale secolului trecut numit „grânarul Europei”).

În cazul în care unii dintre elevi nu au reușit încă să ajungă în aria protejată, la Centrul de informare și documentare (muzeul-ponton) au avut ocazia să vadă reproducerile artistice ale Bălții, cu unele păsări și animale (e adevarat, împăiate) si ceva vegetație așa cum arată în diferite momente ale anului. Elevii au pregătit materiale prin care și-au demonstrat cunoaștea subiectele și, de asemenea, au urmărit pe ecranul de proiecție filme tematice. Cu siguranță, atunci când vremea va permite, vor face și excursii de documentare în teren – aceasta presupunând o călătorie cu bărcile pe Dunăre. Cine știe; poate unii dintre ei vor urma studii de profil și se se vor întoarce aici să fie ghizi elevilor pasionați.

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.