*Regia Silviu Debu; avanpremiera și premiera în 14 și 15 ianuarie 2023, ora 18.00 la sala studio
La Teatrul „Maria Filotti” noul an aduce o interesantă piesă (sperăm și punerea în scenă să fie pe măsură) „Familia Tót” de István Örkeny, traducerea textului de Constantin Olariu, în regia lui Silviu Debu (nota red Care este actor, nu e la prima încercare regizorală și până acum a fost ok). Scenografia: Sorana Țopa. Muzica live: Denisa Maria Stoian (saxofon), Iulian Marius Neagu (acordeon), Mario Robert Ștefan (acordeon). Distribuția: Emilian Oprea (Maiorul), Zane Jarcu (Tatăl Tót), Monica Ivașcu (Mama Mariska), Corina Borș (Ágika), Adrian Ștefan (Poștașul).
Spectacolul se joacă în avanpremieră pe 14 ianuarie 2023, ora 18.00 în sala studio „Bujor Macrin”. Premiera este a doua zi, 15 ianuarie (Ziua Eminescu, Ziua Culturii Naționale mai nou). Bilete, la https://www.blt.ro/familia-tot.html & la agenția teatrală – tel. 0239/ 613969.
***
István Örkeny (1912 – 1979) a supraviețuit celui de-al doilea război mondial, a fost și prizonier de război, iar cariera de scriitor se dezvoltă după ce se întoarce în Ungaria. Din anii 1960 începe să experimenteze diferite stiluri și adoptă în cele din urmă stilul grotesc. Volumul „Călătorie de nuntă pe hârtia de prins muște” cuprinzând romanul scurt „Familia Tót” și „Nuvelele minut”, îi aduce celebritate. Familia Tót se naște în forma de dramă în 1967.
. Chiar dacă nu va fi chiar așa (că nu are cum! E alt regizor, altă viziune), atașez prezentarea următoare:
„Grotescul din piesă funcționează ca efect comic și alarmant în același timp. Örkeny îmbină ridicolul cu stilul horror, elementele naturaliste cu viziunile mistice, într-o poveste despre natura schimbătoare a omului, despre desfigurarea și destrămarea caracterului uman în contextul fricii și al unei ierarhii dictatoriale. Mase mari de oameni cu gândire sănătoasă pot ajunge ușor într-o situație în care vor sluji cu râvnă forțele agresive ale istoriei și pe nebunii ajunși la putere” – a spectacolului bazat pe același text în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, scenografia (și traducător al textului) Adriana Grand, la Centrul European Cultural si de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din capitală (nota red. Asta ca să vedeți că piesa a atras atenția marilor nume ale teatrului românesc contemporan. Bineînțeles, repet, în piesa de la dramaticul brăilean lucrurile vor fi văzute altfel…)
Armanda Filipine & Revista Braila Chirei & Armanda Filipine
A republicat asta pe BRAILA CHIREI și a comentat:
“În vremurile incerte pe care le trăim, este un text foarte actual. Situațiile prin care trec protagoniștii piesei ne arată că, din oricare unghi l-ai privi și de pe oricare parte a baricadei, razboiul nu aduce nimic bun, niciodată. Violența (fizică sau psihologică) dă naștere mai devreme sau mai târziu tot la violență. Atunci când, forțat de imprejurări, încerci să discuți logic cu un agresor în speranța că vă veți întelege, nu se ajunge decât la rezultate absurde și situații din categoria umorului negru. Așa că, dacă din păcate agresorul nu poate întelege de , se cer măsuri excepționale, din care nimeni nu are de câștigat” – Silviu Debu, regizorul spectacolului