Centre de asistență socială închisese după primele zile ale controlului național


*La altele s-a suspendat activitatea, asistații fiind mutați în alte locuri * Controlul – pornit după dezvăluirile din „azilele groazei” – continuă

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (activează în Ministerul Muncii) a prezentat datele după primele două zile de control – care a fost solicitat (urmare a scandalului, devenit național, din dezvăluirile de presă la centre de asistență socială din județul Ilfov supranumite deja „azilele groazei”) luni, 10 iulie 2023, la o ședință video cu prefecții – în țară la centre de îngrijire și asistență socială. Se precizează că au fost verificate 998 servicii sociale. Câteva au fost închise pentru neregulile depistate: 11 în total. În Bucureşti patru centre, în Constanţa – două, câte unul în Giurgiu, Hunedoara, Maramureș, Mureş, Satu Mare – câte un centru.

La 25 servicii sociale a fost suspendată activitatea: 11 în Bucureşti, 7 în județul Giurgiu, câte două în Ilfov şi Timiş, câte unul în județele Arad, Constanţa, Vâlcea.

Nota Red. Grav este că persoanele asistate în aceste centre – private sau nu – care sunt și bătrâni, și tineri, și copii, fiind cu probleme grave de sănătate fizică și psihică. Aceasta înseamnă, implicit, că familiile – acolo unde ele există – nu îi pot îngriji acasă. Statul ar fi trebuit până acum să se asigure că toate aceste centre (unde se oferă serviciile sociale adecvate) sunt complet funcționale, la calitățile necesare unui spațiu civilizat. Nu mai amintesc că există de mult – trebuia șase știe și la nivel central! – un „folclor urban” referitor la aceste subiecte în care se spune că unii au dezvoltat acest gen de servicii tocmai ca să profite de aceste persoane în vârstă fără aparținător și să le ia proprietățile.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.