Dumitru Panaitescu Perpessicius, aniversat la onomastică în casa memorială


*Dumitru Panaitescu Perpessicius, aniversat la onomastică în casa memorială * Întâlnire împreună cu elevi de la Colegiul pedagogic ”Perpessicius” și cu poezia marelui cărturar

La casa memorială „Dumitru Panaitescu Perpessicius” ( Muzeul Brăilei Casa Perpessicius ) – parte a secției Memoriale din Muzeul Brăilei ”Carol I” – în ziua de 26 octombrie 2023 a fost deschisă expoziția ”Personalități ale spiritualității brăilene”. Dar noi am ales să fim acolo cu elevi și să punem în valoare personalitatea marelui brăilean Dumitru Panaitescu care și-a spus Perpessicius (22 oct 1891, Brăila – 29 mart 1971, București), așa cum făcea an de an scriitorul și profesorul Gherghinoiu Constantin cînd era directorul liceului pedagogic brăilean ce poartă numele excepționalului om de litere. Astfel că în ziua de Sf. Dumitru (Sfântul Dimitrie izvorâtorul de mir, în sinaxarul ortodox) l-am cinstit la onomastică împreună cu elevi din clasa XII E de la Colegiul Național Pedagogic „D. P. Perpessicius”, prof. Elisabeta Piron director, și cu prof. Carmen Lăcrămioara Aldea; dar și cu gazda activității noastre, Liliana Șerban – șef secția Memoriale din muzeul brăilean.

Am citit cu toții dintr-un poem prezent în volumul „Scut și targă” de Dumitru Panaitescu Perpessicius, volum îngrijit de Zamfir Bălan și publicat la editura Istros a instituției muzeale brăilene.

**A fost frumos și pe drum spre casa memorială ( https://www.facebook.com/ArmandaFilipine/posts/pfbid023UxvB5bCnc21xwQpZKXASqwjiZ2VSyScEDo9qHoand9cnTwvPCAgHs65nwbnKuXgl )

Activitate, inițiată de noi, din 26 octombrie 2023. Mulțumesc și pe această cale directoarei Dana Elisabeta Piron pentru buna colaborare și răspuns prompt la provocări, muzeografei Liliana Șerban și colegelor pentru sprijin, elevilor pentru atenție, răbdare și – sper – pentru că vor citi și poezie de-acum încolo, profesoarei Carmen Aldea care și-a schimbat programul (ei veneau oricum la secția muzeală, dar așa au făcut activitatea altfel).

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.