Giacomo Puccini și Hariclea Darclée, omagiați la Santa Marinella


*Manifestarea italiană a avut loc în data de 2 martie 2024, cu ocazia Anului omagial Puccini

O manifestare deosebită în Italia a reunit, pentru iubitorii marii muzici, două nume de rezonanță – Giacomo Puccini (22 dec 1858 – 29 nov 1924, e Anul Omagial Puccini) și Hariclea Darclée, una dintre preferatele compozitorului; nu uităm că soprana a fost prima Floria Tosca, dar și că la sugestia interpretei (născută la 10 iunie 1860 în Brăila) Puccini a compus tulburătoarea arie „Vissi D’Arte, Vissi D’Amore”.

Astfel, a fost o nouă prezentare a cărții ”Hariclea Darclée. La Diva della Lirica che incantò artisti e pubblico” de Ida Garzonio **( Rediviva Edizioni, Milano, 2023) realizată de Violeta Popescu – directoarea editurii, director fondator al Centrului Cultural Italo-Român ( Centro Culturale Italo Romeno ) și de prof. Cristian Luca – director Institutul Român de Cultură și Cercetări Umanistice din Veneția ( Instituto Romeno Di Cultura E Ricerca Umanistica), în sala comunală de consiliu din Santa Marinella.

De asemenea, a avut loc un concert extraordinar – în Teatro della Parrocchia di San Giuseppe – susținut de Orchestra delle Cento Città, dirijor Claudio Maria Micheli, cu sopranele Nunzia De Falco și Lada Kyssy, tenorii Stefano Sorrentino și Gianluca Zampieri. S-au interpretat arii din operele ”Gianni Schicchi”, ”Suor Angelica”, ”Madama Butterfly”, ”Turandot”, ”La Bohème”, ”Tosca”, ”Manon Lescaut” – în ultimele trei triumfând în rolurile principale Hariclea Darclée.

Concertul a fost organizat de Administrația Municipală Santa Marinella în colaborare cu asociația Rediviva Edizioni, asociația Vocea Romani Vastesi, Centro Culturale Italo Romeno din Milano, cu sprijin de la Ambasada Moldovei la Roma, Ambasada României în Italia.

**Ida Garzonio este scriitoare și jurnalistă, specializată în istoria liricii muzicale.

foto (mai multe și în album la https://www.facebook.com/ArmandaFilipine/posts/pfbid01KSqwyeZUiievmXTjoniDqz468NTCMcNprXzagN7zqPyH4F5ThnQAVU9K1EMBraMl) de la manifestare via Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia & @ Centro Culturale Italo Romeno

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Un gând despre „Giacomo Puccini și Hariclea Darclée, omagiați la Santa Marinella”

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.