Profesorul publicist Ioan Munteanu, o nouă carte


*”Balta Brăilei – Bărăganul din ape” este recentul titlu * Se lansează joi, 11 ianuarie 2024 – în ziua aniversară a autorului – la Casa de Cultură Brăila, în sediul din casa memorială ”Petre Ștefănescu-Goangă”

   Ioan Munteanu – Dinu, pentru prieteni, profesor și publicist, este0 autorul a peste 40 de cărți, cele mai multe dedicate Brăilei, în care refăce trasee culturale ale spațiului brăilean mai mult sau mai puțin cunoscute. Ioan Munteanu s-a născut la 11 ianuarie 1943, în Brăila. Nu mai predă limba și literatura română, cum a făcut ani și ani la Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Brăila, pentru că s-a pensionat. Dar, de ani buni scrie și publică, iar de ziua sa organizează lansarea cărților sale, serbându-și aniversarea nașterii împreună cu cititorii.

  Așa se va întâmpla și în 11 ianuarie 2024, când Ioan Munteanu ne invită – de la ora 17.00 – la lansarea cărții „Balta Brăilei – Bărăganul din ape”, cea mai recentă, apărută la editura Proilavia a Bibliotecii Județene „Panait Istrati”. Evenimentul are loc la Casa de Cultură Brăila, în sediul din casa memorială „Petre Ștefănescu-Goangă”.

 Nota red. Nu cred că mai trebuie să detaliem de ce așa un titlul; sperăm ca referințele la fosta Baltă a Brăilei să fie numeroase în carte, pentru că această fostă mare deltă (micșorată prin desecare, în deceniul cinci al secolului trecut, pentru transformarea într-un imens spațiu agricol care s-a numit multă vreme Insula Mare a Brăilei) e azi Balta Mică a Brăilei, arie protejată la nivel internațional – care însă nu mai are impactul pe care îl avea Balta Brăilei pentru Bărăgan… acel Bărăgan care dădea în prima parte a secolului trecut recolte impresionante și care a făcut din orașul Brăila un port comercial cu importanță extrordinară pentru economia națională.

  

  Vor prezenta cartea și autorul (nu mai e nevoie, dar prietenii sunt atrăgători când vorbesc!), prof. dr. Ștefan Aftodor – președintele filialei Brăila a Societății de Științe Istorice din România și directorul Centrului Județean de Excelență, prof. Ionel Craioveanu, prof. Octavian Osanu, prof. Vasile Ioan Zbarcea (pe care sperăm să-l vedem curând și în calitate de autor!). Moderator și gazdă va fi prietenul Emanoil (Mircea) Ciucașu – manager Casa de Cultură Brăila.

  Ultimele cărți lansate de Ioan Munteanu (la toate am fost prezenți): în 2023 (video live la http://Armanda Filipine (autorul) & Armanda Filipine & revista Braila Chirei) – ”Brăila prin veacuri și în zilele noastre”, în 2022 (video live la https://www.facebook.com/ArmandaFilipine/videos/1371325920043469) – ”Piața Traian – kilometrul zero. Povestea unei străzi – Regala” (ediție revizuită), în 2021 (video live la https://www.facebook.com/ArmandaFilipine/videos/10219845020703010) – „Piața Brăilei de la 1300 până în zilele noastre”, ”Deportați în Bărăganul brăilean”, ”Stradele Brăilei ” (reeditare și adăugire).

   În 2007, Ioan Munteanu (foto, arhiva noastră – de la lansarea din 2023) a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Brăila în semn de recunoaștere al efortului său publicistic dedicat Brăilei.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.