Expoziție „Remember Perpessicius”, cu obiecte din colecțiile Casei Memoriale – la Brăila


*Secția Memoriale din Muzeul Brăilei „Carol I” a pregătit pentru perioada 29 martie – 12 mai 2024 noua expoziție

Echipa Casei memoriale „Dumitru Panaitescu Perpessicius” (str. Cetății nr. 70 – în caz că ati uitat) conduse de muzeograf Liliana Serban – șef secția Memoriale – a pregătit o nouă expoziție, temporară, sub genericul „Remember Perpessicius” cuprinzând obiecte din colecțiile secției Memoriale.

Binevenită expoziția! Ca de altfel orice referință la acest uriaș al culturii române, l-am numit pe cel care a propus și s-a zbătut (a reușit!) să existe Muzeul Literaturii Române la București, care a lăsat (poate) deoparte propriile preocupări literare și s-a axat mai cu seamă pe cercetarea (se știe! Și ce rezultate!…) fabuloaselor caiete ale lui Mihai Eminescu – asta ca să oferim doar două repere fundamentale ale biografiei celui care și-a spus Perpessicius.

Un argument (ales de organizatori) la noua expoziție. Cu semnătura lui Geo Bogza: „Perpessicius… era o alcătuire umană de o gingășie, de un parfum al sufletului și al minții, cum rareori natura izbutește. A trebuit să curgă multă apă pe Dunăre, iar pe valurile ei multe balade și suspine, au trebuit să înflorească de multe ori salcîmii din Brăila, umplînd nopțile de mireasma lor grea și dulce, și de multe ori a trebuit să apună luna peste sălciile din Baltă, și de multe ori să răsară Luceafărul peste Munții Măcinului, au trebuit să sosească multe corăbii în acel port dunărean, cosmopolit și sentimental, încărcate cu rodii și smochine, pentru ca în cele din urmă, din aluatul nostru românesc, să se plămădească un om ca Perpessicius. Ce alcătuire de necrezut, pentru un critic literar… Dunărea n-a dus atîtea grîne și atîtea mirodenii, cîtă azimă și cîte miresme – de tei, de salcîmi, de iasomie – erau în făptura lui Perpessicius. Cărturar pînă în ultima celulă a ființei, pașii săi de cavaler fără frică și fără prihană al ideii nu trezeau ecoul unor bolți abstracte, ci foșnetul unor livezi pururi înflorite, pline de zumzetul albinelor” – articolul „Perpessicius” din nr. 14 (1225) al publicației „Contemporanul” din 2 aprilie 1971, p. 1.

Armanda Filipine & manager revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.