Concursul regional de interpretare muzicală „Iannis Xenakis” 2023


*Concursul regional de interpretare muzicală „Iannis Xenakis” 2023*Ediția a V-a, in zilele de 5 și 6 mai, la Brăila

Întru cinstirea lui Iannis Xenakis, ilustru fiu al urbei, Liceul de Arte „Hariclea Darclee” organizează – împreună cu parteneri, mai precis Muzeul Brăilei „Carol I”, Școala Populară de arte și meserii „Vespasian Lungu”, Filarmonica „Lyra – George Cavadia” – concursul regional de interpretare muzicală „Iannis Xenakis”, ajuns anul acesta la ediția a cincea. În liceu și la sediile partenerilor se desfășoară probele de concurs, în zilele de 5 și 6 mai 2023, Inspectoratul de Școlar Județean Brăila fiind forul tutelar (e competiție pentru elevi). Există și sprijin din partea administrației și locale.

Nota. Cuve trece prin aibă centrului vechi braijean, pe strada Dimitrie Bolintineanu va remarca pe fațada casei unde a copilărit Iannis Xenakis o plăcuță comemorativă.

** Iannis Xenakis (29 mai 1922, Brăila — 4 febr 2001, Paris) este de origine greacă, de altfel în 1932 familia s-a mutat în Grecia. Enciclopedia Britannica îl numește compozitor, architect, inginer, poet, matematician francez de origine română. Xenakis este un reprezentant de seamă al muzicii și un compozitor unic. El a compus muzică utilizând teorii (probabilități in principal) matematice – a folosit și computerul în lucrul său. De asemenea, la Paris a înființat „Centrul de studii de matematică și automatică muzicală” CÉMAMU (Centre d’études de mathématique et automatique musicales), cu scopul aplicării cunoștințelor tehnice și științifice în muzică (compozițiile sale sunt într-o categorie numită „musique stochastique” – în original)

Armanda Filipine & Armanda Filipine & Revista Braila Chirei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.