Protestul angajaților din muzee


*În București – personal din instituțiile muzeale din întreaga țară s-a aflat în 18 mai în stradă

Bucureștiul a fost în 18 mai 2024 scena protestului angajaților din muzee. În jur de cinci sute de muzeografi și alte categorii de angajați din muzee au protestat la Ministerul Culturii, apoi au mers și în piața Victoriei strigându-și public supărările. Practic, au salarii mult mai mici decât alți salariați de la stat. În plus, prin ordonanța „austerității”, cea din semestrul IV al anului trecut, unii dintre ei au fost amenințați cu disponibilizarea.

Nota redacției. Ceea ce este aberant. Sunt secții muzeale unde sunt prea puțini angajați. Muzeele, care tezaurizează valori incomensurabile, care ar trebui să ofere tuturor lumina cunoașterii, sunt văduvite de o parte foarte importantă: de resursa umană (evident, ea trebuie să fie și de calitate). Și cum CULTURA este domeniul primordial într-o societate…

Nu întâmplător, protestatarii au strigat „Cultura Contează! Muzeele Contează!”. Acestea (enunțate mai sus) sunt motivele pentru care în 18 mai – în Romania, deopotrivă Ziua internațională a muzeelor – NU toate muzeele au desfășurat programul cunoscut sub numele Noaptea Muzeelor.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.