Ziua universală a IEI, serbată la Galați


*La Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine – în 21 iunie, la sediu

Ziua universală a IEI – 24 iunie (propusă încă din 2013) – este prilej de activități cu public la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (al Arhiepiscopiei). Evenimentele sunt incluse și în calendarul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor (2024), deopotrivă în cel din Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginți (2024) și se desfășoară vineri, 21 iunie 2024, la sediul muzeului. Intrarea este liberă. Publicul feminin este rugat de organizatori să poate ie (cămașa populară).

În program: vernisarea expoziție „Dăinuire” cu lucrări ale artistei plastice Diana Melnic; spectacol cu ansamblul folcloric „Doinița Covurluiului”, ansamblul de cântece și dansuri „Flori Dunărene” din Braniștea, grupul folcloric „Sălcioare Dunărene” al Inspectoratului Școlar Județean Galați, ansamblul folcloric „Dor de tei”, școala de dans Tăbuș, Rareș Tăbuș, Grigoraș Moisă și elevul brăilean Cristian Ciaușu de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee”,- invitat special; târg de meșteri populari în grădina muzeului. Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu Centrul cultural „Dunărea de jos” și școala de dans Tăbuș.

Nota redacției. Pentru cine a uitat (?), ia – cămașa feminină din portul popular – are un element, altița (modelul cusut pe mânecă in dreptul umărului) introdus în lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO pe un dosar comun (pentru că în portul popular, ca și în alte tradiții, suntem foarte apropiați de unele popoare vecine – balcanice, europene).

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.