”Eseuri” de Petru Pintilie, apărute la editura Proilavia


*Cartea celui care a scris monografia „Brăila”, apărută în 1965, a fost lansată în 15 ianuarie 2024 la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

  La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” s-a lansat „Eseuri” de Petru Pintilie, volum apărut la editura Proilavia a bibliotecii brăilene în cursul anului 2023. Evenimentul a avut loc în 15 ianuarie – Ziua Eminescu & Ziua Culturii Naționale (din 2011). Cartea este îngrijită de Ileana Pintilie, fiica autorului. Cuprinde eseuri, articole și note pe teme literare, autorul fiind interesat la un moment dat inclusiv de influența narcoticelor asupra unir poeți europnei de la sfîrșitul secolului XIX, a unor scriitiri americani mai aprope de timoul nodstru.

   Petru Pintilie (în volumul „Eseuri”, despre Brăila): ”S-a vorbit cândva (…) despre spiritul Brăilei, despre duhul particular al acestui oraș, care a contaminat în egală măsură și locurile, și oamenii de aici. E în componența acestui duh o dimensiune de vis și poezie, însoțită de o neostoită aspirație spre absolut, li alta – poate corectivul primei – ce se trasuce printr-un lucid și fără echivoc simț al cocretului”.

   Scriitori brăileni despre care a scris Petru Pintilie și apar în cartea ”Eseuri”: Panait Istrati, Ilarie Voronca, Leon Feraru, Konrad Bercovici – în textul critic intitulat ”Despre un spirit al Brăilei și câțiva scriitori brăileni de limbi străine” – și C. Sandu-Aldea în textul ”Pe drumul Bărăganului. Studiu introductiv”. Cartea cuprinde și o schiță, cu paginile aferente, ale unei reviste literare regională proiectate să apară în 1966 în Galați și pe care ar fi trebuit să o conducă Petru Pintilie, proiect care nu s-a mai concretizat.

   Moderator la evenimentul de lansare a fost Dragoș Adrian Neagu – managerul bibliotecii brăilene. Prof. Georgiana Troia și prof. dr. Valentin Popa, scriitor, au prezentat cartea.

  La biblioteca brăileană este disponibilă și monografia „Brăila” a lui Petru Pintilie (Editura Tineretului, 1965), în formula reeditată la Proilavia și lansată în ianuarie 2019.

** (Din biografia autorului – și nu va trebui să ne mire diferența de… prenume), date oferite de Dragoș Neagu) Petre Pintilie s-a născut în 3 decembrie 1922 la Chilia Veche, județul Tulcea. A fost recunoscut în plan profesional pentru cariera de jurnalist și cea de scriitor. Petre Pintilie a finalizat cele 12 clase la Brăila. Este absolvent al Liceului ”Nicolae Bălcescu” din Brăila. Ulterior, a plecat în Ardeal, unde a urmat Facultatea de Litere și Filosofie, la Cluj. A studiat timp de patru ani, absolvind în 1946. Apoi, Petre Pintilie a lucrat la redacția ”Lupta Ardealului”. Ca reporter, el a colaborat cu periodicele ”Scînteia”, ”România liberă”, ”Luceafărul”, ”Contemporanul”, ”Tribuna”, ”Orizont”, ”Vacances en Roumaine”. Petre Pintilie s-a aflat în detenție, între anii 1950 – 1954, fiind acuzat de politică anticomunistă. Ca scriitor, a publicat ”Paiațe și oameni” roman (Editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1958) în colaborare cu Aurel Iosefini, ”Brăila” monografie (Editura Tineretului, 1966), ”Liziera” (Timișoara, 2001). Nu a apucat să-și finalizeze manuscrisul ”De la Edgar Alan Poe la San Antonio”. Petre Pintilie a decedat la data de 21 mai 1983.

Armanda Filipine & Armanda Filipine & revista Braila Chirei

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.