Concursul „Sanitarii Pricepuți”, oportunitate pentru elevi de a învăța elemente de acordare a primului ajutor

*Se derulează în școli, încă din 1962, sub coordonarea Crucii Roșii Române * La faza națională, brăilenii au obținut adesea locuri fruntașe – coordonator fiind Gina Sandu – asistent medical școlar

   Educația pentru sănătate, foarte importantă (nici nu ar mai trebui să repetăm acest aspect), ar trebui realizată de la vârste mici – nu doar spălatul pe mâini, pe dinți etc. Acordarea primului ajutor merită să facă, de asemenea, parte din programul de educație pentru tânăra generație.

  Concursul „Sanitarii Pricepuți” dedicat elevilor de liceu și gimnaziu, organizat de Crucea Roșie Română în colaborarea cu școlile, exact de acest aspect se ocupă – de învățarea noțiunilor privind acordarea primului ajutor. Medicii și asistenții medicali din rețeaua școlară amintesc permanent tinerilor care doresc să facă parte din echipaje că această pregătire salvează, realmente, vieți. Elevii care doresc să participe la ediția din acest an a concursului „Sanitarii Pricepuți” sunt invitați să completeze formularul de înregistrare până în luna martie 2024 (formular disponibil la https://sanitariipriceputi.ro/).

   În perioada martie – iulie 2024 vor fi organizate cursuri de formare sub îndrumarea medicilor și asistenților medicali școlari, acolo unde vor exista doritori, dar și la filialele județene ale Crucii Roșii. După constituirea echipajul, înscrierea la concurs se realizează pe platforma Sanitarii Pricepuți în perioada 1 mai – 30 mai 2024. Faza județeană se va desfășura în perioada 15 mai – 30 iunie 2024, iar faza națională în luna iulie 2024.

   La nivel național, elevii din gimanziu și cei din licee merg separat, o dată la doi ani. Faza națională din 2023, desfășurată pentru liceeni la Olănești, a avut și câștigători brăileni. Echipajul de la Brăila. format din elevi de la Colegiul Național „Gh. Munteanu-Murgoci”, a fost pregătit de Gina Sandu – asistent medical în rețeaua școlară. De altfel, Gina Sandu a pregătit foarte mulți ani echipajele elevilor brăileni, inclusiv de gimnaziu, și de cele mai multe ori s-au întors acasă cu premii; semn că elevii și-au însușit temeinic noțiunile de prim ajutor, iar „profesorul” a fost exact cum trebuia să fie.

  ** „Sanitarii Pricepuți” este singurul concurs dedicat sănătății și primului ajutor în școlile din România. El se organizează din 1962.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine