Românii au votat europarlamentarii și administrația locală

*Românii au votat europarlamentarii și administrația locală *Cam jumătate din cei înscriși pe listele electorale și-au exercitate dreptul de vot

Alegeri locale și europarlamentare 2024. Procent – 51, 12% (din cei peste 18 milioane înscriși pe liste) pentru europarlamentare și puțin sub 50 % pentru reprezentanții administrației locale.

Biroul Electoral Central a oferit statistici (comunicate de presă, pe site). Noi le prezentăm aici pe cele de la ora 22.00, de la secțiile de votare din țară.

Vor mai fi altele, pentru că după ora 22 s-a mai votat (cei care erau în secții) și mai sunt secțiile de peste hotare.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Atenționări meteo. Temperaturi și disconfort termic foarte ridicate, averse

*Până în 11 iunie 2924, dimineața – Cod Galben și Cod Portocaliu * Specialiștii ANM spun că vor urma și alte zile cu temperaturi ridicate, în sudul și sud-estul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare COD GALBEN pentru intervalul 9 – 11 iunie, ora 10.00 – temperaturi ridicate, disconfort termic ridicat – pentru cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Banatului. Aici se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maxime între 30 și 34 grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 unități. Pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 grade Celsius.

Tot în intervalul 9 – 11 iunie, ora 10.00 sunt prognozate fenomene meteo de COD PORTOCALIU – temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat – în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia.Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 grade Celsius, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 unități. Temperaturile se vor menține deosebit de ridicate și în zilele următoare, îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Alegeri în România. Situația de la ora 13.00

*Alegeri în România. Situația de la ora 13.00*Statistica oferită de BEC arată județele Olt, Teleorman, Vâlcea, Giurgiu, Mehedinți cu cei mai „harnici” votanți – dar procentele nu depășesc 29.8% * Procentele sunt asemănătoare pentru ambele categorii de vot, pentru administrația publică locală și pentru Parlamentul European

Biroul Electoral Central (BEC) oferă – pe site, la https://locale2024.bec.ro/comunicate/ – informări periodice privind situația votului (procente din populație, pe județe și București) pentru alegerea membrilor in Parlamentul European și pentru alegerea reprezentanților locali în administrația publică. În statistica pentru ora 13.00, cele mai mari procente – respectiv, cei mai mulți cetățeni care deja au votat – sunt în dreptul județelor Olt, Teleorman, Vâlcea, Giurgiu, Mehedinți. Cel mai mare procent este 29,77% în Olt. In județul Brăila votaseră puțin peste 23% la ambele categorii de aleși. Cu mai puțini alegători la urne la ora 13.00 sunt menționate județele Sibiu, Cluj, Iași, Vaslui și municipiul București (puțin peste 17%).

Nota redacției. Mergeți la vot! Nu pentru că este o datorie civică, ci pentru că este important. Acum contează cetățeanul. Vocea lui e aici, la vot. Și că dacă se întâmplă iar să avem primari aleși doar cu o pătrime dintre alegători, nu va fi meritul lor… La fel, dacă se duc în Parlamentul European oameni aleși de foarte puțini români, nu se cheamă că ei vor fi reprezentativi. Și nu trăiți în iluzia că va fi bine dacă stați azi acasă. Gândiți astfel: s-ar putea să fie bine în următorii patru ani tocmai pentru că ați votat!

Pentru bucureșteni. Nu vă luați după exit-polluri. Sunt înșelătoare și, cel mai adesea, au scopul (doat știm cine stă în spatele caselor de sondare!) de a schimba votul…

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine