Contractul de activități privind salubritatea în Brăila, oprit

*Din data de 10 iunie 2024, asocierea RER Brăila încetează colaborarea oficială cu ADI Eco „Dunărea”, dar va asigura continuitatea pentru încă 90 zile

Operatorul unic de salubritate – asocierea RER Brăila – a anunțat de multă vreme că „după 10 iunie 2024 se va afla în imposibilitatea de a mai continua derularea contractului, ca urmare a refuzurilor repetate din partea Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Eco Dunărea Brăila de a actualiza tarifele conform legislației în vigoare”. Reprezentanții asocierii RER Brăila au transmis încă din luna martie 2024 la ADI Eco Dunărea Brăila notificarea de reziliere a contractului de delegare a serviciului public de salubrizare (nr. 3504/ 12.03.2024), cu asigurarea continuității pentru o perioadă de maxim 90 zile. Un motiv important al încetării contractului este faptul că asocierea RER Brăila a înregistrat în 2023 pierderi de 30 milioane lei.


Din informarea RER: „Pe perioada derulării contractului, Asocierea RER a semnalat autorității contractante, în repetate rânduri, discrepanțele mari dintre prevederile din documentația de atribuire a serviciului de salubrizare și realitatea din teren, a inițiat numeroase întâlniri și a fost formulat cereri de modificare a tarifelor ofertate, ca urmare a creșterii prețurilor elementelor de cost din tarif, dintre care cele mai importante sunt salariul minim brut pe economie și prețul motorinei. Autoritatea ADI Eco Dunărea Brăila a refuzat aprobarea majorării de tarife pentru desfășurarea activității de salubrizare, acestea rămânând aceleași până la data de 1 ianuarie 2024, când au fost aprobate doar o parte din solicitări. Mulțumim cetățenilor din municipiul Brăila pentru buna colaborare din ultimii 30 ani și ne exprimăm regretul că suntem în imposibilitatea de a continua acest contract„.
Alte detalii, la https://rerbraila.ro/asocierea-rer-in-calitate-de-unic-operator-de-salubrizare-de-pe-raza-judetului-braila-informeaza-cetatenii-asupra-situatiei-contractuale-dintre-aceasta-si-autoritatea-contractanta-adi-eco-d/

** Nota redacției. ADI Eco Dunărea este structură realizată în 2008 ca urmare a obligațiilor administrative de înființare a operatorului unic de salubritate. De atunci, cetățenii s-au plâns în nenumărate rânduri că tarifele pentru activitățile prestate în vederea salubrizării – aprobate în Consiliul Local Municipal și, pentru județ, în Consiliile Locale – sunt cam mari. Este adevărat că nici activitățile efective – privind curățenia, strângerea și depozitarea gunoiului până la ridicarea lui – nu sunt perfecte. Dar au funcționat; cel puțin în municipiul Brăila nu s-au adunat munți de gunoaie decât în unele zone neprotejate eficient de vigilența oamenilor de ordine (Poliția Comunitară ar avea în atribuții așa ceva). Referitor la județ nu am făcut încă o cercetare, dar intenționăm să vă ținem la curent. Dacă dumneavoastră, stimați cititori, aveți ceva să reproșați, așteptăm detalii pe mail-ul redacției la aaaarmanda@gmail.com sau în Comentării pe pagina Braila Chirei din rețeaua Facebook.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Întreruperi la alimentarea cu apă potabilă, în municipiul Brăila

*Se fac lucrări la rețea pe strada Școlilor și astfel, vor fi afectați consumatori din zonă – de pe străzile Școlilor și Unirii, B-dul Cuza

Compania de Utilități Publice (CUP) “Dunărea” – sau pe scurt, Regia de apă Brăila – anunță că se întrerupe furnizarea apei potabile în data de iunie 2024, între orele 9.00 – 15.00, pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare a rețelelor de apă potabilă pe strada Școlilor.

             În consecință, vor fi afectați de oprirea furnizării apei potabile toți utilizatorii casnici, agenții economici și instituțiile publice de pe str. Unirii între str. Mihai Eminescu și Școlilor, bulevardul Al. I. Cuza între str. Eminescu și Calea Călărașilor, dar și Școlilor între b-dul Cuza și Calea Călărașilor.

Echipa CUP ”Dunărea” atenționează abonații afectați de lucrări să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic. În plus, aduce la cunoștință că la reluarea alimentării cu apă este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure, din cauza antrenării depunerilor din conducte. Acea apă e bine să să se folosească doar în scopuri menajere.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

În atenția tinerilor. Curs de tractoriști

*La Liceul ”Gh. K. Constantinescu” *Curs cu taxă; durata, 3 luni; se pot înscrie și alte categorii de vărstă, absolvenți cu minum studii gimnaziale

Liceul Tehnologic „Gh. K. Constantinescu”(cândva liceu agricol) din municipiul Brăila anunță că se organizează curs de tractoriști, plătit (taxa, 800 lei). Durata: trei luni calendaristice. Se pot înscrie persoane cu studii de minimum opt clase (gimnaziu). Nu sunt restricții de vârstă.

Cei interesați se vor adresa la sediul liceului. La înscriere trebuie să depună și o adeverință medicală. Cursul este organizat de Asociația de dezvoltare a Liceului Tehnologic ”Gh. K. Constantinescu”.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Expoziție de grup „Eterogen”, la Buzău

*La Galeriile de Artă ”Ion Andreescu”, vernisaj în 15 iunie 2024; expun Bogdan Mosorescu, Daniel Mihai Nistor, Ciprian Petre, Cristian Radu, Dennis Teodorescu, Traian Tsamuris și Walter Mărăcineanu, invitat

După Tulcea și Brăila, urmează o nouă expoziție ”EterOgen”, a patra după cum sugerează cifra de pe afiș (explicăm mai jos cum). Artiștii plastici Bogdan Mosorescu, Nistor Daniel-Mihai, Ciprian Petre, Cristian Radu / Cristian Radu Art, Dennis Teodorescu, Traian Tsamuris (ordinea de pe afiș) vor prezenta lucrări de pictură, grafică, ceramică, fotografie la Galeriile de Artă ”Ion Andreescu” din Buzău; de această dată, cu invitat Walter Mărăcineanu (Walter Maracineanu). Curator, artistul plastic Valeriu Șușnea.

Vernisajul este programat în 15 iunie 2024, de la ora 13.00 cu o prezentare a criticului de artă Ana Amelia Dincă (Ana Amelia Madalina Dinca / Amelia Dincă). Prima expoziție sub genericul „EterOgen” s-a deschis la Muzeul de Artă Tulcea / Muzeul de Artă și Casa Avramide Tulcea (https://brailachirei.wordpress.com/2023/03/13/eterogen-expozitie-a-uap-braila-la-tulcea/) în martie 2023. Artiștii sunt, în majoritate, membri în Filiala Brăila/ Uniunea Artiștilor Plastici din România; Daniel Mihai Nistor este membru în Filiala UAP Iași. A doua manifestare în formula amintită a fost expoziția de la Galeriile de Artă Brăila (https://brailachirei.wordpress.com/2023/05/12/expozitie-eterogen-la-galeriile-de-arta-braila/) din luna mai 2023 – album foto la https://www.facebook.com/share/p/UPX63os6rSPq2YGz/. La expoziția cu numărul 3, tot la Galeriile de Artă Brăila – în aprilie 2024, a fost primul artist invitat – Nicoleta Olteanu, colega brăilenilor în filiala UAP.

Foto 2 (arhiva noastră – album la https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ArmandaFilipine&set=a.10223793365649166) de la expoziția tulceană, artiștii alături de gazde; foto 3 (arhiva noastră) de la expoziția din Galeriile de Artă Brăila, în luna mai 2023;

foto 4 (via CJCPCT Brăila… că eu atunci îmi lansam volumul de versuri „Biblioteci de zăpadă” la Roșiorii de Vede) de la expoziția a treia unde artiștii sunt împreună cu Gh Mosorescu – președinte Filiala UAP Brăila (Gh Mosorescu) și Alina Mircea – șef secția Artă/ Muzeul Brăilei „Carol I”

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine