Dacian Cioloș și o întrebare pornind de la statistica mamelor minore în România: de ce nu se iau măsuri?!?


*O treime din copiii născuți în România au mame minore… Copile fără copilărie! Adesea pierd și școala

Europarlamentarul Dacian Cioloș ( Dacian Cioloş ) atrage atenția că asupra unei situații cunoscute, dar lăsate deoparte (pentru că subiectul e – din mai multe motive, la noi – prea „delicat”): mamele minore.

România reprezintă 4,2% din populația Uniunii Europene, dar o treime dintre toți copiii născuți de mame minore în Uniunea Europeană, se nasc în România. Cu cât coborâm vârsta, cu atât situația e mai descurajantă: aproape jumătate (45%) din copiii născuți de mame sub 15 ani din toată UE provin din țara noastră. Iată rezultatul lipsei de interes și al nepăsării Partidului Social Democrat (PSD), cel care în 2021 înființa un minister cu dedicație pentru Gabriela Firea care, în mod ironic dacă ne uităm la date, se numește Ministerul Familiei. Aceste femei sunt cele de care social-democrații ar trebui să se îngrijească în mod special. Potrivit asociației Salvați Copiii: 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând școala înainte de sarcină; una din 10 mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală; trei sferturi dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu„, spune liderul partidului REPER (Reînnoim Proiectul European al României).

Tot Dacian Cioloș numește și modaliatea prin care am ajunge să reducem considerabil această statistică urâtă: educația sexuală (Nota red. Care, să ne înțelegem, înseamnă doar cursuri de educație pentru sănătate, nicidecum de sex!). Și tot europarlamentarul se întreabă – dar asta ne mirăm și noi – de ce nu se iau măsuri…

Studiile arată că există o legătură directă între introducerea cursurilor de educație sexuală în școli și reducerea procentului de mame minore. Aici nu este vorba de certuri ideologice răsuflate între progresiști și conservatori, ci de sănătatea și viitorul a mii de femei tinere, preponderent din mediul rural, din România. Ce-i oprește pe guvernanți să le introducă, alături de implementarea unui plan serios anti-sărăcie? Ignoranța, cinismul și, intuiesc, golurile din propria lor educație, care au fost întotdeauna mai puternice decât argumentele raționale și nevoile urgente din societate” – Dacian Cioloș.

Armanda Filipine & manager revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.