Brăila. „Tărâmul apelor”, expoziție la Etnografie

*Vernisajul are loc sâmbătă, 29 iunie 2024, ora 11.00

La secția Etnografie și artă populară ( Muzeul Brăilei „Carol I”,Colecțiile Etnografice ) / Muzeul Brăilei „Carol I” este pregătită expoziția „Tărâmul apelor” pentru marcarea Zilei internaționale a Dunării (29 iunie).

Pentru ilustrarea temei sunt folosite destule obiecte din patrimoniul muzeal reprezentative pentru profesiile tradiționale ale locuitorilor de la Dunăre – unul dintre ele este barca.

Nota redacției. Mie îmi place să îi spun lotcă – e mai poetic, și așa îi spuneau locuitorii Dobrogei (nota mea. Unde am copilărit) dar și lipovenii, etnicii care și astăzi ne bucură la Brăila și nu numai cu tradițiile lor speciale la Brăila (formează o comunitate destul de mare). De pregătirea expoziției s-a preocupat echipa secției Etnografiei, bineînțeles impreună cu muzeograf șef Gabriela Dorina Cloșcă – care ne va fi (sperăm) gazdă la vernisajul din 29 iunie 2024, de la 11.00 – în frumosul sediu din str. Polonă nr. 14 (casa Alexiu in Lista Monumentelor istorice).

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Balta Mică a Brăilei, invitație la excursii pe Dunăre

*În finalul de săptămână ce cuprinde Ziua Dunării (29 iunie)

Administrația Parcului Natural Balta Mică a Brăilei organizează și în acest final de săptămână (în 29 iunie este Ziua Dunării) excursii pentru iubitorii naturii. Este propus traseul 3 – prival Năvodari, traseu de 3,5 ore cu barca descoperită. Număr minim de persoane – cinci (5), preț bilet 120 lei/ persoană. Detalii la https://bmb.ro/index.php/informatii-trasee-turistice/

Programări la telefon 0752190465 Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

CFR. Limitări de viteză, întârzieri ale trenurilor pe caniculă

*CFR. Limitări de viteză, întârzieri ale trenurilor pe caniculă *Informarea confirmă ceea ce călătorii au testat deja, în propriile călătorii

CFR Călători (anunț pe site – în 28 iunie 2024, aproximativ ora 14): „Urmare a limitărilor de viteză impuse de către administratorul infrastructurii feroviare – CFR SA, în zonele afectate de fenomenele meteo extreme de caniculă, se înregistrează întârzieri în circulația trenurilor. Această măsură aplicată de administratorul infrastructurii este obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar și este luată de majoritatea administraţiilor de cale ferată din lume, nu doar din România. Reamintim că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare (de multe ori chiar și de peste 50 – 55 grade Celsius la soare) care se înregistrează la nivelul șinei și cutiei materialului rulant, instalațiile de climatizare riscă să nu mai poată asigura răcirea şi să funcţioneze în regim de ventilație„.

Astfel, echipa CFR Călători recomandă pasagerilor, în special persoanelor cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale, (a) să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj, (b) să aibă medicația necesară afecțiunilor pe care le au, în caz de nevoie, (c) să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor. Foto Armanda Filipine (în Gara de Nord București)

Revista Braila Chirei & Armanda Filipine