Alexandru Popa, PNL Brăila: nu înțeleg de ce ne dă Ciolacu lecții de onoare! Nu are cum..

*Deputatul brăilean, liderul formațiunii liberale la Brăila, se întreabă, în contextul disputelor din coaliția de guvernare referitoare la data alegerilor prezidențiale, cum de își permit social democrații să dea lecții, atâta vreme cât cei care ies public cu declarații nu au un parcurs profesional și personal exemplar

Alexandru Popa (foto) – deputat și președinte PNL Brăila:

„N-am fost niciodată un fan al alianței Partidului Național Liberal cu PSD. Mi-am spus părerea în interiorul partidului, la nivel central și mi-am spus părerea și public, în calitate de președinte al Organizației Județene PNL Brăila. Mă uit acum la declarațiile pe care le dă președintele PSD, Marcel Ciolacu, și nu pot să cred ce debitează acesta. Marcel Ciolacu îi dă președintelui PNL, Nicolae Ciucă și nouă, liberalilor, lecții de onoare?!? Marcel Ciolacu, un premier cu un CV plin de neconcordanțe pe care nu le-a lămurit niciodată, revoluționarul de carton, devenit peste noapte din muncitor necalificat, om de afaceri, un antreprenor care s-a îmbogățit din afaceri dubioase?Și aghiotantul lui, europarlamentarul <<doctor>> Mihai Tudose, alt PSD-ist plin de <<bube>> dintre care unele au făcut prima pagină a ziarelor, care toată viața lui a trăit doar din politică și care ar fi bun doar să ne dea lecții despre cum să te îmbogățești fără să muncești? Cum e sacul, și peticul! Ceea ce se întâmplă în spațiul public în ultimele zile îmi demonstrează o dată în plus că PSD nu are în frunte oameni cu care să ai un parteneriat corect. Nu sunt oameni cu care să stai la masa negocierilor, nu sunt oameni împreună cu care să pleci la drum lung. Sunt oameni cu care, dacă te însoțești pentru o perioadă de timp, trebuie să-ți păzești spatele„.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Festivalul Civic PEN Romania

*Dezbateri și recitaluri de poezie la Muzeul Literaturii Române și Londohome

Festivalul Civic PEN Romania este manifestarea, ediția I – organizată de PEN Club ( PEN Club Romania ) – care își propune să dezvolte cel puțin două teme de interes pentru oricine (nu doar pentru cititorii împătimiți… dar, în principal, pentru aceștia din urmă), dezbateri: „Literatura scrisă de femei” și „Literatura în vreme de război”. În program, pe lângă cele două dezbateri, sunt și două recitaluri – în zilele de 28 și 29 iunie. Recitalurile sunt înscrise sub genericul „Poezie civică performativă”.

Dezbaterea despre literatura scrisă de femei are loc în 28 iunie de la ora 17.00 în grădina Muzeul Literaturii Române ( Muzeul Naţional al Literaturii Române ) din str. Nicolae Crețulescu nr. 8. Participă scriitoarele Gabriela Adameșteanu, Grațiela Benga, Magda Cârneci ( Magda Carneci ), Ruxandra Cesereanu – președinta in exercițiu a PEN Club Romania, Andrada Yunusoğlu, Miruna Vlada moderatoare. Dezbaterea „Literatura în vreme de război. Direcții și mize” are loc în 29 iunie la Londohome (str. General David Praporgescu nr. 31) și va fi susținută de Ruxandra Cesereanu, Armand Goșu ( Armand Gosu ), Mihai Traistă ( Mihai Traista ) – președinte Uniunea Ucrainenilor, Radu Vancu.

La recitaluri (toate numele sunt și pe afiș) participă Magda Cârneci, Mugur Grosu, Mitoș Micleușanu ( Micleuşanu Mitoş ), Miruna Vlada, Cosmin Perța ( Cosmin Perta ) – sesiunea 1, Sorin Despot, Ștefan Manasia, Livia Ștefan, Elena Vlădăreanu, Cosmin Perța – sesiunea 2.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

ADR Sud-Est, corrigendum la ghidul solicitantului din etapa II Program Regional 2021-2027

*Termenul de depunere a cererilor de finanțare a fost prelungit până la 12 iulie 2024, ora 16.00

Agenția Regională de Dezvoltare Sud-Est ( ADR Sud-Est Romania ) cu sediul la Brăila, director general Luminița Mihailov, a publicat Corrigendumul nr. 1 de modificare și completare a Ghidului Solicitantului privind contractarea etapei a II-a, a proiectelor etapizate din Programul Operational Regional (POR) 2014-2020 în Programul Regional Sud-Est (PR SE) 2021-2027.

Autoritatea de Management pentru PR SE 2021-2027 a emis Corrigendumul nr. 1 de modificare și completare a Ghidul Solicitantului privind contractarea etapei a II-a, a proiectelor etapizate din POR 2014-2020 în PR SE 2021-2027 în scopul clarificării și corelării continutului acestuia.

Termenul de depunere a cererilor de finanțare a fost prelungit până în 12 iulie 2024, ora 16.00. La https://regiosudest.ro/comunicare/proiecte-etapizate/corrigendumul-nr-1-de-modificare-si-completare-a-ghidului-solicitantului-privind-contractarea-etapei-a-ii-a-a-proiectelor-etapizate-in-cadrul-programului-regional-sud-est-2021-2027 poate fi consultat Ghidul și anexele la acesta, versiunea 2.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Paparuda. Tradiții și obiceiuri populare

*Paparuda. Tradiții și obiceiuri populare *Ritualul de chemare/ aducerea ploii era practicat și cu scopul de protecție a recoltelor

Comunitățile de tip agrar au practicat ritualuri de îmbunare a spiritelor și de protecție a recoltelor, iar după apariția creștinismului unele dintre acestea se reperează după calendarul ortodox. Așa reiese și din cercetările etnografului și folcloristului Simion Florea Marian (sau Simeon, cum scrie pe copertă; 1 sept 1847, Ilișești, Imperiul Austriac – 11 april 1907, Suceava, Austro-Ungaria). Citatele referitoare la tradiții/ ritualuri de aducere a ploii, de protecție a recoltelor din cartea ” Sărbătorile la români. Studiul folcloric” vol. II (Editura Fundației Culturale Române, 1994) sunt edificatoare.

Paparuda, numită și Păpărudă, Papalugă, Păpălugă, Paparugă, Păpărugă, Babarugă, Băbăruge, Dadaloaie, Dodole, Dodoloaie, Dodoloi, Mămăruță și Gogul, e o datină care se practică în unele părți în marțea întîia sau în marțea a treia de după Paști, iar în altele în joia a treia de după Paști sau în Joia verde, adică în joia a doua de după Rusalii. În timp de mare secetă însă se practică nu numai în aceste patru zile, ci în orișicare altă zi de vară și cu deosebire din lunile aprilie, mai, iunie și iulie.Paparuda e uzitată, după cît îmi e mie pînă acum cunoscut, în toate țările locuite de români, afară de Bucovina și Maramureș. Mai înainte poate că va fi fost și în aceste două țări uzitată, și mai ales în Bucovina, care s-a ținut de Moldova, cu încetul însă a dispărut, după cum a început în timpul din urmă a dispărea și din Moldova. Scopul Paparudei este de a invoca protecția cerului asupra recoltelor, să-i ceară a le da ploi fertile și a le feri de mălură, sau cu alte cuvinte de a atrage ploaia, ca avînd pămîntul destulă umezeală să poată produce pâine și iarbă de ajuns.Vara, scrie principele Dimitrie Cantemir, cînd pentru seceta mare e pericol că nu se vor face bucatele, țăranii moldoveni iau o fetiță, care n-a ajuns încă etatea de zece ani și o îmbracă cu cămașă de frunze de arbori și de alte plante, și așa urmîndu-i celelalte copile și băieți de etatea ei umblă cîntînd și săltînd pe la vecini, și, ori încotro ar merge, bătrînele le ies în cale și le udă turnîndu-le apă rece pe cap. Cîntecul lor cu această ocaziune este cam următorul: <<Papalugo, suie-te în cer,/ Și-ți deschide porțile,/ Și-i trimite ploile,/ Ca să crească grînele,/ Grînele,/ Secările,/ Și meiul / Și mălaiul!..>>. În județul Olt, unde Paparuda se joacă de obicei joia și duminica între Paști și Rusalii, se duc mai mulți copii la o fîntînă mai apropiată și acolo se acoperă cu foi de boz de sus pînă jos, fiind bine legate. Foile de la umăr se pun de obicei cu vîrful în sus, pentru ca picăturile de apă să se oprească pe foi și să strălucească la soare, așa cum picăturile de ploaie strălucesc pe plante. După Paparudă, se mai duce și un altul, care să-i apere de cîni și să primească darurile de la oameni. După ce s-au pregătit bine, pleacă prin sat și ajungînd la casa fiecărui om încep a juca, cântând în gura mare: <<Paparudă, rudă,/ Ieși afară de udă;/ Cu găleata lată,/ Peste toată gloata,/ Cu găleata nouă, /Dumnezeu să plouă/ De joi pînă joi,/ Să dea nouă ploi./ Unde-i da cu plugu,/ Să curgă ca untu,/ Unde-i da cu sapa,/ Să curgă ca apa!>> Aceste cuvinte se repetă de mai multe ori, pe cînd oamenii aruncă apă pe ei. Astfel se duc din casă în casă, pînă termină tot satul”.

Nota redacției. La cum se petrec acum lucrurile în natură (caniculă etc), ar fi cazul să refacem aceste tradiții mai des! Chiar și dacă avem parte de ploi asemănătoare potopului… cine știe? Poate se îmbunează cerul! Foto 1 (via creștin ortodox) paparude; foto 2 – cartea

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Expoziție Iulia Șchiopu, la Brașov

*Expoziție Iulia Șchiopu, la Brașov *În galeria Inspiratio, din 28 iunie până în 30 iulie 2024

Destui cunosc grafica specială semnată Iulia Șchiopu ( Iulia Schiopu ) – inclusiv cititorii de literatură (nota redacției. Îmi făcea plăcere să prezint la Momentul de poezie live revistele… exemplu „Literadura”… când aveau pe coperta unu o astfel de lucrare) -, astfel că expoziția „Postcards from the past” care se deschide la Brașov va fi o reală bucurie. O lume cu totul alta, pe care artista o descrie astfel: „această expoziție a fost ca o călătorie pe o apă (a trecutului meu) care, pe nesimțite, s-a vărsat în trecutul colectiv, marele fluviu care curge în urma noastră; suntem suma tuturor clipelor care ne-au alcătuit ca într-un puzzle complicat și în perpetuă schimbare”.

Galeria Inspiratio găzduiește lucrările Iuliei, în perioada 28 iunie – 30 iulie 2024. Vernisajul, vineri de la ora 18.00. Cu alte cuvinte, expoziție musai de văzut!

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine