În atenția elevilor: profilul agricol e disponibil. La Brăila e necesar!

*Știm de ce, nu-i așa? Doar e județ eminamente agricol * Înscrieri la Liceul Tehnologic „Gh. K. Constantinescu”

Liceul Tehnologic „Gh. K. Constantinescu” Brăila (fostul liceu agricol) își păstrează și profilul cândva predominant, cel agricol pe segmentul învățământ dual. În următoarele zile au loc înscrieri pentru invăţămantul profesional. Nota redacției. De învățământul profesional, orice ar zice unii sau alții, e mare nevoie. La fel cum e nevoie și de învățătură, dragi tineri (nu doar de prezența la cursuri!)

Etapa I: 1 – 5 iulie 2024, depunerea fişei de înscriere; 23 – 26 iulie, depunerea dosarului;

Etapa lI: 2 și 5 august, depunerea fişei de înscriere; 13 – 14 august, depunerea dosarului;

Etapa III: 19 – 20 august 2024, repartizarea candidaţilor (comisia judeţeană).

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Avertizare meteo. Canicula persistă în România

*Codul galben, valabil până în 1 iulie, inclusiv – dar canicula nu dispare

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a transmis o avertizare de tip COD GALBEN care rămâne valabilă și în 1 iulie – temperaturi deosebit de ridicate, caniculă și disconfort termic ridicat în Crișana, Banat, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală și în Moldova. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 unități. Temperaturile maxime vor fi de 35-36 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud și în est. Local, minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius, caracterizând nopți tropicale.

Marți, 2 iulie, avertizează specialiștii ANM, în sud-estul și estul țării canicula va persista, disconfortul termic se va menține ridicat. Indicele ITU va depăși pragul critic.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Incendii în Grecia

*Vântul puternic îngreunează activitatea pompierilor

Un incendiu de vegetație, accentuat de vântul puternic, este activ duminică, 30 iunie 2024 pe insula greacă Serifos. Autoritățile au ordonat evacuarea mai multor localnici. Pompierii au acționat cu patru mașini speciale pentru stingerea incendiului de pe insula din Marea Egee, care s-a răspândit rapid.Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a anunțat că pompierii sunt la datorie, a declarat la televiziunea greacă. Nicio casă nu a fost amenințată de incendiu.

Vremea prea caldă a condus la izbucnirea incendiilor în mare parte a țării. Sâmbătă au fost în jur de 50 de incendii, iar vântul a intensificat focul. La unul, dintr-o zonă de pădure în apropiere de Atena, se luptau să-l stingă 160 de pompieri. Rafalele de vânt de peste 100 km pe oră au zădărnicit eforturile pompierilor de a ține sub control focul de pe Muntele Parnitha, la aproximativ 20 km nord de Atena, care amenința să se extindă într-o rezervație naturală, mai ales că transportul apei a încetat pe timpul nopții. Autoritățile au sfătuit oamenii să stea departe de zonele forestiere. Din nefericire, nu se așteaptă ca vântul să slăbească în intensitate, au spus meteorologii.Incendiile de vegetație erau frecvente în Grecia și înainte, dar acum verile prea calde și uscate fac să fie și mai multe incendii. Oamenii de știință le leagă de efectele schimbărilor climatice. Foto și informații via Reuters

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Elevii români de la Olimpiada balcanică de matematică pentru juniori, medaliați

*Un elev, din Iași, a obținut medalie de aur, iar ceilalți cinci membri ai echipajului – de la școli și licee din București, Constanța, Iași, Târgu Mureș – medalii de argint

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO – https://jbmo.ucoz.org/news/jbmo24p/2024-06-25-88), desfășurată în Antalya (Turcia) în perioada 25 – 30 iunie 2024, are participanți din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia, dar și din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franța, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan – țări invitate. Echipajele de la JBMO sunt formate din șase elevi. Echipajul din România a reușit (anunță Ministerul Educației) să obțină foarte bune rezultate.

Medalie de aur – Tudor Chelaru, clasa a VII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași; Medalii de argint – David Mathe, a VIII-a la Școala Gimnazială „Dacia” din Târgu Mureș; Cezar Luca Mironov, a IX-a la Liceul Internațional de Informatică din București, Ilinca Rucsandra Radu, a VII-a, la Colegiul Național Iași, Rareș Drăgușanu, a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București, Gabriel Cristian Vergelea, a VIII-a la Școala Gimnazială „Spectrum” din Constanța.

Coordonarea echipajului român a fost realizată de prof. Marius Perianu de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, prof. Cristian Teodor Mangra de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București. La competiție s-a deplasat și Vladimir Cerbu, din partea Societății de Științe Matematice din România, profesor la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine