Festivalul „Poezia – port la Dunăre” 2024

*Festivalul ”Poezia – port la Dunăre” 2024 *La Galați, a treia ediție, in perioada 27 – 30 iunie

Filiala Sud Est a Uniunii Scriitorilor din România (cu sediul la Galați, filială din Uniunea Scriitorilor din România ), Florina Zaharia președinte, sărbătorește poezia și Ziua Dunării (29 iunie) prin Festivalul internațional de literatură ”Poezia – port la Dunăre”. A treia ediție se desfășoară în perioada 27 – 30 iunie 2024, la Galați, organizatorii având sprijin de la administrația publică locală.

Program festival (later update)

Joi, 27 iunie ora 17.00 (sala de spectacole a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” CCDJ) recital cu soprana Mihaela Ariton şi pianistul Piro Gaqi; recital cu membri din Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România şi invitaţi; ex. Vidican Gheorghe, Viorel Dinescu, Katia Nanu, Octavian Mihalcea, Diana Corcan, Emil Dinga, Aida Zaharia, Adrian Zăinescu, Gellu Dorian, Alina Simona Dragomir s.a.; expoziţie de pictură a elevilor Școlii de Arte a CCDJ (sala rondă a CCDJ și în foaierul sălii de spectacole); ora 18.30 eveniment „Centenar Ben Corlaciu” cu invitat special, Ana Cristina Corlaciu – fiica poetului;Vineri, 28 iunie ora 11.00 (Salonul Artelor CCDJ) recital poetic cu Florin Dochia, Valeriu Valegvi, Silvia Bitere, Marius Grama, Gabriel Nicolae Mihăilă, Stela Iorga, Ion Zimbru, Săndel Stamate, Firiță Carp ( Firita Carp ), Virgil Nistru Țigănuș, Gabriel Gherbăluță s.a.; ora 17.00 recital poetic cu invitați: Liudmila Diadcenko (Ucraina), Bernhard Widder (Austria), Zita Iszo (Ungaria), Ivan Hristov (Bulgaria), Petar Ciuhov (Bulgaria), Verița Preda (Serbia), Mariana Stratulat (Serbia), Hamdi Mohamed Metwally Sheta (Egipt);

Sâmbătă, 29 iunie (Ziua Dunării) 10.00 – 14.00 croazieră pe fluviu cu nava „Kaptan M”, concert la fluier și chitară cu poeţii bulgari Ivan Hristov și Petar Ciuhov; eveniment „Centenar Nina Cassian” cu lansare de audiobook, recital Daniela Nane; ora 16.00 workshop cu Angelo Mitchievici: ora 17.00 (sala de spectacole CCDJ) recital extraordinar cu Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Horia Gârbea (Horia Garbea), Adi Cristi, Liviu Ioan Stoiciu, Adrian Alui Gheorghe , Dorian Gellu, Flavia Adam, Cassian Maria Spiridon, Mihai Firică, Emilian Iachimovski, Marius Chelaru, Doina Roman, Liviu Capșa – moderator Cristian Pătrășconiu; expoziție și stand de carte Nina Cassian;

Duminică, 30 iunie ora 10.00 (Salonul Artelor CCDJ) conferința „Permanența Dunării” cu George Lateș, Gheorghe Felea, Gina Necula, Ionel Apostolatu, Alina Cheșcă.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Expoziție și activități dedicate Zilei IEI, la Etnografie Brăila

*Sâmbătă, 22 iunie 2024, de la ora prânzului * Participă elevi de la școli din județ și municipiu

Ziua universală a IEI (24 iunie) va fi marcată la secția Etnografie și artă populară ( Muzeul Brăilei „Carol I”,Colecțiile Etnografice ) – muzeograf șef Gabriela Dorina Closca – prin activități cu elevi și o expoziție.

Elevii sunt din județ, de la Școlile Gimnaziale Măxineni, Muchea, Siliștea și de la Scoala Gimnaziala Nikos Kazantzakis din municipiul Brăila.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Avertizare meteo. Primele coduri roșii din an – caniculă

*Valabile în 22 și 23 iunie 2024, cu disconfort termic deosebit de accentuat * Temperaturi foarte ridicate, nopți tropicale

Administrația Națională de Meteorologie a emis, din nou, câteva avertizări de caniculă, de această dată sunt și coduri roșii (fenomene severe!).

O avertizare este COD GALBEN valabilă în 22 iunie 2024 – val de căldură, disconfort termic ridicat. Valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, temperaturile maxime fiind între 32 și 34 grade Celsius. Disconfortul termic ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) în aproprierea pragului critic (80 unități). Local la munte, în regiunile vestice, nordice și în centru, din orele amiezii, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

O avertizare COD PORTOCALIU, valabilă tot în 22 iunie, cuprinde fenomenele val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat. Valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 grade Celsius, va fi caniculă și disconfort termic accentuat; indicele ITU va depăși pragul critic. Local noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul a 20 grade Celsius. Nu în ultimul rând, pentru 22 iunie, e valabilă și o avertizare COD ROȘU – val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat. Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș. Aici valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturi maxime de 38-39 grade Celsius, minimele, în jurul a 20 grade Celsius (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, indicele ITU va depăși pragul critic.

Pentru 23 iunie, avertizările sunt tot de natură îngrijorătoarea nu doar pentru natura înconjurătoare ci și pentru sănătatea umană (ar trebui să ne ferim de stat inutil afară, să ne hidratăm adecvat, să consumăm alimente sărace bine grăsimi etc). Prima avertizare este COD GALBEN (deci, pentru duminică, 23 iunie)- val de căldură, disconfort termic ridicat.Valul de căldură se va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, dar se extinde în Dobrogea continentală. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime între 31-33 grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele ITU la pragul critic. Local, cu o probabilitate mai mare la munte și în regiunile vestice, nordice, nord-estice și în centru, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

O avertizare COD PORTOCALIU valabilă în 23 iunie se referă la val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat. Val de căldură intensificat în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime între 34 și 37 grade C, caniculă și disconfort termic accentuat. Indicele ITU va depăși pragul critic. Local noptile vor fi tropicale cu temperaturi minime de aprox. 20 grade Celsius.

O avertizare COD ROȘU – pentru 23 iunie – vizează tot fenomene gen val de căldură persistent și intens, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat. Zone afectate: județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, municipiul București. Valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38-39 grade C, iar minimele, de aproximativ 20 grade C (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele ITU va depăși pragul critic. La începutul săptămânii viitoare valul de căldură se va retrage către regiunile sudice.

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine