Brăila – 650 ani de atestare documentară, la Muzeul Brăilei „Carol I”


*Evenimente organizate la sediul muzeal sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 11.00 * Se vernisează expoziţiile  „România – Centenarul Marii Uniri. Brăila, 650 de ani de atestare documentară” şi „Regina Maria – Regina soldat” * Se lansează medalii, publicaţii

Adevărata zi a municipiului Brăila este cea de 20 ianuarie, când se punctează atestarea documentară a vechii cetăţi (data celui mai vechi document – descoperit până acum – în care apare numele Brăilei). Ca de fiecare dată, Muzeul Brăilei „Carol I” (site la http://www.muzeulbrailei.ro, pagină în rețeaua Facebook la https://www.facebook.com/MuzeulBraileiCarolI/) – manager prof. dr. Ionel Cândea, membru corepondent al Academiei Române – este instituţia care onorează cum se cuvine aniversarea, anul acesta fiind contabilizaţi 650 de ani de când domnitorul Vladislav I Vlaicu al Ţării Româneşti semna, la 20 ianuarie 1368, documentul unde este numită Brăila şi în care sunt referiri la anumite privilegii oferite neguţătorilor braşoveni în călătoriile lor – motiv pentru care, în alţi ani, aniversarea s-a realizat cu partener Muzeul Braşovului. Notă. Anivsersarea documentară a Brăilei este serbată şi cu evenimente la Teatrul „Maria Filotti” – detalii în https://brailachirei.wordpress.com/2018/01/18/braila-650-ani-evenimente-aniversare-la-teatrul-maria-filotti/

    Programul Zilei municipiului Brăila din 2018 se desfăşoară sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 11.00 la sediul Muzeului Brăilei „Carol I” – în Piața Traian nr. 3. Evenimentele, sub egida Consiliului Județean Brăila, au loc prin parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al României, din București, și cu Muzeul Peleșului. Se vor vernisa expozițiile „România – Centenarul Marii Uniri. Brăila, 650 de ani de atestare documentară” şi „Regina Maria – Regina soldat”, organizator Secția Istorie – șef Ghena Pricop. Pentru prima expoziție au fost aduse de la Muzeul Peleș (http://peles.ro) mantiile purtate de regele Ferdinand I şi regina Maria la încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922, iar de la de la Muzeul Naţional de Istorie al României au fost aduse sceptrul şi coroana regală (coroana regilor României, făcută din oțel de țeavă de tun turcesc capturat de armata română sub comanda lui Carol I în luptele de la Plevna – cu ea a fost încoronat Carol I, mai apoi Ferdinand I și Mihai I).

Expoziția „Regina Maria – Regina soldat” cuprinde imagini din proiectul cultural „Regina Soldat” (https://www.facebook.com/Proiectul-cultural-Regina-Soldat-1412699675514607/) cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și derulat de Asociația România Culturală din Bucureşti în perioada 2017 – 2018. Între partenerii proiectului, care presupune și expoziții itinerante, simpozioane etc, este și Guvernul României – Departamentul Centenar, dar și Muzeul Brăilei „Carol I”. 

       De asemenea, din programul zilei de 20 ianuarie 2018 fac parte locuțiuni, lansarea medaliilor „România – Centenarul Marii Uniri / 1918-2018” şi „Brăila 650 / 1368 – 2018”; se vor lansa publicația anuală „Brăila 650” realizată de muzeul brăilean ilustrând activitatea tuturor secţiilor în anul 2017, se va lansa „Istros XXIII” – buletinul științific al Muzeului Brăilei „Carol I”. Nu în ultimul rând, va fi prezentat şi un moment artistic oferit de elevi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclee” Brăila, ccoordonator prof. Ionel Filip.

Între cei care au confirmat prezența la manifestarea aniversară se află dr. Ernest Oberländer Târnoveanu – manager Muzeul Național de Istorie, dr. Narcis Dorin Ion – manager Muzeul Peleș, istoricul dr. Georgeta Filitti, Beatrice Todireanu – președinte Asociația România Culturală.

22 de gânduri despre „Brăila – 650 ani de atestare documentară, la Muzeul Brăilei „Carol I””

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.