Expoziție „Maria a României, Regină și Artistă”, la Iași


*Expoziție „Maria a României, Regină și Artistă”, la Iași „În Palatul Braunstein – obiectele pot fi admirate în luna mai 2024

Dacă sunteți la Iași, merită să vedeți! La Palatul Braunstein, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași – Aurica Ichim director – a organizat pentru această perioadă expoziția ”Maria a României, Regină și Artistă”.

În sala Tezaurului regal sunt prezentate publicului, începând cu 8 mai 2024, coroana și mantia reginei Maria, lucrări de pictură ce au aparținut reginei, lucrări ale pictorilor membri în Societatea Tinerimea artistică susținuți de regina Maria în activitatea lor, tablouri de Luchian și Grigorescu – lucrări ce fac parte din Tezaurul României.

Coroana reginei Unirii a fost gândită de Costin Petrescu şi realizată din aur la Casa Falize Frères, în Paris. S-au folosit aproape 2 kg de aur, pietre semipreţioase – turcoaze (16), ametiste (12), opaluri (68), chrysoprazuri (32), granate (16). Este căptușită cu catifea. Tehnici utilizate la realizare: laminare, turnare, ciocănire, presare, poansonare, sudură, gravare, cizelare şi brunare (detalii via Muzeul național de istorie) Exponatele prezentate la Palatul Braunstein provin de la Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul National Peles, Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal, Arhivele Nationale ale Romaniei și doi colecționari particulari. Obiectele expuse la Iași pot fi admirate timp de o lună de zile.

Foto (via muzeul national de istorie) 1 & 3 – regina Maria purtând coroana; foto 2 – coroana, purtată și la încoronarea de la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922;

foto 4 (via muzeul organizator) – din expoziție

Armanda Filipine & revista Braila Chirei & Armanda Filipine

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.